Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Olagliga folkomröstningar startar i dag

Publicerad 2022-09-23

I dag inleds de olagliga folkomröstningar som Ryssland genomför i ukrainska regioner som Luhansk och Donetsk.

Det hela har fördömts av omvärlden och ses som en del av Putins upptrappning av kriget.

– Om detta blir utropat som ryskt territorium kan de hävda att det pågår direkta attacker mot Ryssland och strida utan hinder, säger Luhansks guvernör Serhij Gajdaj.

Följ ämnen
Ukraina

Omröstningarna i regionerna Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja, som alla delvis ockuperas av Ryssland och styrs av ryskstödda separatister, ska pågå mellan fredagen och tisdagen.

De som röstar ska svara på frågan om de vill att regionen ska lämna Ukraina och i stället bli en del av Ryssland.

Svaret är redan förutbestämt – Putin räknar med ett ja. Nästa steg blir troligtvis att annektera regionerna, på samma sätt som gjordes på Krimhalvön 2014.

”Med Ryssland för evigt, 27 september” står det på reklamskylten i Luhansk där man uppmanar till att rösta i folkomröstningen.

Kan hävda anfallskrig

På så vis kan den ryska presidenten hävda att striderna som pågår i regionerna är ett anfallskrig mot Ryssland, och legitimera att rysk militär försvarar sig.

– Om detta blir utropat som ryskt territorium kan de hävda att det pågår direkta attacker mot Ryssland och strida utan hinder, säger Luhansks guvernör Serhij Gajdaj till ukrainsk TV enligt The Guardian.

Redan i onsdags, när Putin gav order om partiell mobilisering av fler soldater till Ukraina, nämnde den ryska presidenten både skenomröstningarna och en kommande annektering.

Det har länge talats om, från ryskt håll, att omröstningar ska ske. Att de nu genomförs hänger samman med Putins besked i onsdags – det är ett sätt att återta kontrollen över det krig som håller på att förloras, anser experter.

Rösta under polisbevakning

De som genomför omröstningarna är Putinvänliga separatister i regionerna.

Gajdaj uppger enligt nyhetsbyrån Reuters att människor i staden Starobilsk i hans region förbjudits av ryska myndigheter att lämna staden fram till på tisdag, och att beväpnade grupper tagit sig in i människors hem för att tvinga dem att delta i omröstningen.

Han säger också att ett företag i ryskkontrollerade staden Bilovodsk hotat att avskeda anställda som vägrar att rösta, och anmäla dem till den ryska säkerhetstjänsten.

Och Jurij Sobolevsky, som tidigare var vice ordförande i regionrådet i Chersonregionen men nu befinner sig i exil, uppmanar på meddelandeappen Telegram människor där att stanna hemma och inte öppna dörren för någon.

I Zaporizjzjaregionen har tydliga instruktioner gått ut från Jevgenij Balitskij, som är ledare för det man i regionen kallar den ”militära-civila administrationen”. Människor kommer att sökas upp, och få genomföra omröstningen under polisbevakning, säger han enligt tidningen Ukrainskaja Pravda:

– Omröstningen kommer att genomföras genom att människor i områden som har befriats från nazismen söks upp på sina hemadresser. Till många kommer vår brigad med medlemmar i valkommissionen, givetvis åtföljda av poliser.

Nazister är vad Ryssland kallar ukrainska medborgare.

Fördöms av omvärlden

De som deltar i omröstningarna är till största del personer som stannat i regionerna även efter att de blivit ryskockuperade.

Hundratusentals andra har flytt de hårda striderna till ukrainskkontrollerade områden.

Rysslands tilltag har fördömts av en hel värld.

Blanda nnat USA:s president Joe Biden, FN:s generalsekreterare António Guterres och Frankrikes president Emmanuel Macron har uttalat sig med fördömanden.

”En bluff”

USA:s utrikesminister Antony Blinken har kallat hela operationen för ”en bluff”.

– Vi kan inte – och vi kommer inte – låta Putin komma undan med det här, sa han inför FN:s säkerhetsråd.

Även Nato, EU och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, som arbetar med valobservation har uttalat sig i skarpa ordalag.

Nato har kallat det hela för ”sken-folkomröstningar” som är både ”olagliga och illegitima”.

Både omvärlden och Ukraina har uppgett att man kommer att vägra erkänna valresultatet.

Här ställs det i ordning för folkomröstningen i Donetsk.