Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Bäddar för att ge Gripen till Ukraina

Peter Wallberg/TT, Maria Davidsson/TT

Uppdaterad 16.05 | Publicerad 14.02

Regeringen är klar med ett nytt militärt stödpaket till Ukraina på 4,6 miljarder kronor.

Samtidigt bäddar regeringen nu för att senare kunna donera Gripenplan.

Det 17:e stödpaketet till Ukraina presenterades på en pressträff med bland andra försvarsminister Pål Jonson (M).

I paketet ingår sex stridsbåtar, granatkastare, granatgevär, pansarskott, stridsvagnsminor och fler robotar till luftvärnssystem Robot 70. Själva luftvärnssystemet var med i ett tidigare stödpaket som aviserades redan 2022.

En annan del av paketet handlar om att köpa upp materiel för att sedan donera till Ukraina, som ammunition till de stridsfordon 90 som Sverige gav till Ukraina under 2023.

– De här stridsfordonen har visat sig väldigt effektiva för Ukrainas försvarsstrid, säger Sverigedemokraternas utrikespolitiske talesperson Aron Emilsson.

Bäddar för Gripen

Av hela paketet på 4,6 miljarder går hälften till att köpa in nya delar till det kommande nya stridsflyget Gripen E . Det bäddar för att Sverige ska kunna ge Gripenplan av de äldre modellerna C och D till Ukraina.

Men dagens besked innebär inte att det är klart att Sverige ska donera Gripenplan. Det beslutet har ännu inte tagits.

– Vi tar steg för att vidmakthålla vår handlingsfrihet för att i ett eventuellt senare skede ge Gripen till Ukraina, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

Just nu ligger fokus för svensk del på att Ukraina ska kunna använda de F16-plan, som flera länder bidragit med, tillsammans med de två radarspanings- och ledningsflygplan som Sverige tidigare i år utlovat Ukraina.

Färre skrotas

Tanken har varit att plocka delar från de 96 befintliga äldre Gripenmodellerna C och D till de nya 60 Gripen E som riksdagen beställt, för att på så sätt hålla nere kostnaderna.

Genom att nu avsätta 2,3 miljarder kronor för att köpa in fler helt nya delar till Gripen E, så slipper man skrota så många C/D-modeller som man annars skulle behöva.

Om Sverige inte skulle donera Gripen till Ukraina, så kommer det svenska försvaret att ha fler tillgängliga Gripenplan av den äldre modellen, påpekar Jonson.

Socialdemokraterna stödjer det nya Ukrainapaketet, men förre försvarsministern Peter Hultqvist (S) vill att regeringen ger klart besked om att Ukraina kommer att få Gripenplan.

– Linjen måste vara glasklar. Gripen ska till Ukraina. Punkt slut.

Hultqvist efterlyser en mer omfattande planering för att nå det målet, bland annat med utbildning av ukrainska piloter.

Centerns försvarspolitiske talesperson Mikael Larsson vill att regeringen avsätter mer pengar och att en pilotutbildning startar.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln