Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Uppgifter: Fler attacker kopplas till nätsekt

Publicerad 07.41

Enligt SVT kan åtta överfall kopplas till onlinerörelsen 764. Arkivbild.

Minst åtta attacker i Hässelby i västra Stockholm kan kopplas till den våldsbejakande internetrörelsen 764, rapporterar SVT.

Två av attackerna är sedan tidigare kända. Det rör sig om ett mordförsök på en man i 80-årsåldern som överfölls med flera knivhugg i september, samt ett tidigare mordförsök mot en kvinna i juli.

Men enligt SVT:s granskning finns det alltså minst sex oprovocerade överfall till som filmats och lagts ut på Telegram-kanaler kopplade till 764.

Flera av offren uppges vara äldre och synbart sköra. SVT har verifierat var de skett med hjälp av satellitbilder, landmärken i Hässelby och genom att fysiskt åka ut och jämföra miljön.

En 14-årig pojke har omhändertagits misstänkt för de två dåd polisen hittills gått ut med. Enligt SVT har pojken en tongivande roll i den svenska delen av 764 och dess undergrupp NLM (No lives matter).

Han har erkänt mordförsöket på mannen i 80-årsåldern, enligt ett beslut i förvaltningsrätten, men säger sig inte ha begått några andra dåd.

Polisen vill inte kommentera granskningen med hänvisning till förundersökningssekretess, men har tidigare sagt att man utreder om fler personer kan ha fallit offer.

FBI har varnat för onlinerörelsen 764 som hyllar våld och bland annat tvingat barn till självskadebeteende. Namnet kommer från grundarens postadress i hemstaden Stephenville. Grundaren, en tonåring, avtjänar i dag ett 80-årigt fängelsestraff för barnpornografibrott.