Åklagaren osäker på om Söderhamnsfallet kan lösas

Publicerad 2024-07-01 19.40

Åklagare Christer Sammens leder utredningen om den förgiftade familjen.

Nio månader efter Söderhamnsflickans död har utredningen om den uppmärksammade förgiftningen kört fast. 

– Jag ser en risk att det kanske inte kommer lösa sig, säger åklagare Christer Sammens.

Det var i mitten av oktober som en familj på fyra personer fick vårdas på sjukhus för allvarliga symtom på förgiftning. Flickan avled på sjukhus.

Fyra månader senare konstaterade Rättsmedicinalverket att det rörde sig om gasen fosfin, som kan bildas av exempelvis en enda tablett av insekts- och råttgiftet aluminiumfosfid. Då gick åklagare Christer Sammens ut och sa att nu var det dags för nya åtgärder i ärendet. Grannlägenheter och boendeutrymmen skulle kontrolleras, personer höras.

Aftonbladet avslöjade tidigare i våras att den ansvariga giftexperten redan tolv dagar efter flickans död slog fast att det rörde sig om fosfin. 

Utredningen kört fast

En tablett aluminiumfosfid reagerar snabbt med luft, och kvar bildas en liten hög av aska. Att hitta en sådan liten hög flera månader senare kan givetvis vara svårt.

Nu har utredningen kört fast.

Åklagare Christer Sammens säger till Aftonbladet att han inte är säker på att de kommer lyckas ta reda på vad som hänt. 

– Jag ska inte helt kasta yxan i sjön. Men jag ser en risk att det kanske inte kommer lösa sig, säger han. 

Vad har du för teorier?

– Ärligt talat har jag inga. Anledningen till att rubriceringen är mord är för att flickan omkom och att hon inte har orsakat det här av egen kraft eller eget bevåg. Men det ligger i ett sådant här fall att det kan handla om ett vållande till annans död, säger han. 

Han säger att ventilationen i huset inte hänger ihop och att gasen inte ska ha kunnat spridas mellan lägenheterna. Grannar har utretts, de har tagit in ritningar på huset. Polis har kontrollerat om det förekommit skadedjursbekämpning.

Aftonbladet har tidigare avslöjat att polis har haft svårt att få tag på familjens grannar i utredningsarbetet. Antingen så har de inte varit hemma dagarna efter förgiftningen, eller så har de helt enkelt inte öppnat dörren. 

En granne i samma länga berättade då för Aftonbladet att han blev kontaktad först fem månader efter förgiftningen.

En hel familj drabbades i oktober av allvarlig förgiftning.

Christer Sammens har även vid flera tillfällen pratat om att det kan handla om ett politiskt motiverat attentat, men utan att vara mer specifik än så. Säkerhetspolisen har dock ingenting med förgiftningsärendet i Söderhamn att göra. 

Säkerhetspolisen skriver till Aftonbladet att förgiftningen i Söderhamn är ”fullt ut ett polisärende”. 

”Säkerhetspolisens uppdrag är att motverka säkerhetshot mot Sverige från våldsbejakande extremism eller från främmande makt. En brottslig handling eller säkerhetshotande aktivitet ska alltså utföras av eller ske på initiativ av en statlig aktör, eller vara terrorrelaterad, för att det ska vara ett ärende för Säkerhetspolisen”, skriver Fredrik Hultgren-Friberg på Säkerhetspolisens presstjänst.

Följ ämnen i artikeln