Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Knivattack i köpcentrum hade rasistmotiv

TT

Publicerad 14.32

I somras skedde två rasistiskt motiverade knivdåd på ett köpcentrum i Uleåborg, med bara några dagars mellanrum. Arkivbild.

En knivattack i ett köpcentrum i finländska Uleåborg i somras – där en tonårspojke högg en man i ryggen – hade ett rasistiskt motiv, meddelar polis i Finland.

Polisen slår fast detta efter att ha färdigställt sin utredning, rapporterar medier som nyhetsbyrån STT och lokaltidningen Kaleva.

Den 19 juni blev en vuxen man med ursprung i ett asiatiskt land knivhuggen bakifrån. En pojke som vid tillfället var 15 år gammal greps och erkände sedan brottet i förhör.

Av förundersökningen framgår nu bland annat att kniven som användes hade ett hakkorsmotiv och att gärningsmannen bar en tröja som var prydd av nazistiska budskap på tyska.

Knivdådet var det andra som ägde rum i köpcentrumet på mindre än en vecka. Några dagar tidigare hade en man i 30-årsåldern, som har en väldokumenterad bakgrund i nazistiska organisationer, knivhuggit en 12-årig pojke. Han attackerade barn i köpcentrumet för att de var av utländsk bakgrund, har polisen tidigare slagit fast, och åtal väntar för två mordförsök.

Attackerna skedde i samma del av köpcentrumet, men den misstänkte pojken har sagt i förhör att det inte handlade om att kopiera det tidigare dådet.

– Det kan vara så att det har haft viss påverkan, men det kan inte sägas vara helt kopierat från det, säger förundersökningsledare Janne Koskela till STT.

Det står sedan tidigare klart att de misstänkta – både tonårspojken och den äldre nazisten – ska genomgå rättspsykiatriska undersökningar innan det kan bli dags för rättegång.