Tonåringar får stränga straff för mordförsök

TT

Publicerad 2024-07-21 16.55

Södertörns tingsrätt dömer de två tonåringarna till långa fängelsestraff. Arkivbild.

Två ungdomar från Karlskoga döms till långa fängelsestraff för ett mordförsök på en man i 25-årsåldern i Hägersten i södra Stockholm i december i fjol. Den ene, en 18-åring, döms till 17 års fängelse.

Enligt Södertörns tingsrätt är det fråga om ett brott som har varit ”väl planerat, genomtänkt och utförts i så kallad gängmiljö”, och de dömda ska ha agerat på uppdrag av en man med koppling till det så kallade Dalennätverket.

Mordförsöket inträffade strax före klockan 13 i ett bostadsområde. En av de dömda, en 18-årig man, gick fram till brottsoffrets parkerade bil och sköt honom med flera skott i överkroppen och ansiktet.

I en flyktbil väntade en då 17-åring på skytten. Bilen lyckades dock inte köra i väg på flera minuter eftersom däcken slirade i snön.

Den skjutne mannen kunde ta sig ur sin bil och stötte på personer som larmade ambulans. Mannen var inlagd på intensiven i sju dagar för skador som bedömdes som livshotande.

Skytten döms till fängelse i 17 år, medan den yngre tonåringen döms till 6 års fängelse med hänsyn till hans ålder vid gärningen. Han ska även utvisas.

Totalt tio personer döms i målet för brott som bland annat kopplas till mordförsöket.

ANNONS