Flera dömda i pedofilfälla

Ellen Ahinko Andersson/TT

Uppdaterad 14.07 | Publicerad 2024-07-16 10.25

Flera personer döms för utpressning och penningtvätt efter att ha riggat en pedofilfälla. Arkivbild.

Sex personer döms i en så kallad pedofilfälla i Uddevalla, där en man pressades att betala pengar efter att ha stämt träff med vad han trodde var en 14-årig pojke, rapporterar Bohusläningen.

När mannen kom till mötesplatsen möttes han av två personer som filmade och konfronterade honom som pedofil. För att slippa bli polisanmäld så swishade han 25 000 kronor direkt, senare tog han också ett lån på 100 000 kronor där pengarna fördes över till en av männen.

Mannen är inte ensam om att ha gått i fällan, enligt tidningen som skriver att fler män från andra orter i landet har pressats till att betala stora belopp. Men det var när en man i Borås kontaktade polisen i samband med utpressningen som brotten avslöjades. När gärningspersonerna dök upp för att få pengarna greps de av polis.

I domen från Göteborgs tingsrätt döms en 24-årig man, som sedan tidigare avtjänar ett flerårig fängelsestraff, till ytterligare två månaders fängelse. En jämngammal man döms till fängelse i två år för människorov och sju fall av utpressning. Ytterligare fyra personer döms för penningtvättsbrott till villkorlig dom och dagsböter.

Gärningspersonerna har förklarat brotten med att de ville göra samhället en tjänst.