Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Mordvideo från Landskrona används i propaganda

TT

Publicerad 2024-08-16

Bangården i Landskrona där en flicka hittades livlös av en polispatrull under natten mot den 23 juli. Arkivbild.

En film från natten då en 14-årig flicka mördades i Landskrona har fått stor internationell spridning, med påstående om att flickan mördades av muslimska migranter, rapporterar SVT Nyheter.

Bakom spridningen ligger samma konto på X som spridit den felaktiga bilden att det var en muslimsk migrant som låg bakom knivdådet i Southport i Storbritannien.

Nu sprids filmen från mordnatten i Landskrona med texter på en mängd olika språk, till exempel engelska, polska, spanska och turkiska.

Filmklippen är märkta med en logotyp märkt EI, som står för ”Europe Invasion”, som driver ett konto med muslimfientlig propaganda på X.

Videon som sprids uppges visa delar av mordet på den 14-åriga flickan. Hon hittades livlös i ett industriområde i centrala Landskrona den 23 juli av poliser på rutinpatrullering och avled senare.

En 15-årig flicka har häktats misstänkt för mord. Ytterligare en flicka i högstadieåldern misstänks för inblandning i mordet. Eftersom hon är under 15 år har hon överlämnats till sociala myndigheter.