Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Krigsherre tränade utvisade libyer via webbkamera

TT-AFP

Publicerad 2024-09-02 16.11

I det här lägret i White River i nordöstra Sydafrika greps 95 libyer i juli.

95 libyer som i augusti utvisades från Sydafrika tränades för att ingå i specialstyrkor i Libyen – varifrån de övervakades via webbkameror, enligt rapporter i lokala medier.

Männen befann sig i Sydafrika på studentvisum för en påstådd utbildning till ordningsvakter. I stället uppges de ha fått militär träning från den mäktige libyske krigsherren Khalifa Haftars styrkor, som kontrollerar de oljerika östra delarna av det instabila Libyen.

Polis slog till mot träningslägret drygt 30 mil öster om Johannesburg den 26 juli och grep samtliga. De deporterades en knapp månad senare.

Enligt källor till lokala medier i Sydafrika var vissa av männen tidigare IS-anhängare som fått betalt för att ansluta sig till Haftars styrkor. De uppges ha tränats i prickskytte, fallskärmshoppning och överlevnad till havs.

Via webbkameror kontrollerade en högt uppsatt general i Libyen att träningen var strikt nog. Han uppges också ha beordrat bestraffningar för att ”disciplinera” männen.

Sydafrikanska myndigheter har inte velat kommentera saken. Ägarna till lägret där träningen hölls uppges vara under utredning.

Khalifa Haftar slåss mot den FN-stödda regeringen i Tripoli. Haftar har nära relationer till Ryssland och har fått stöd från Egypten och Förenade arabemiraten i den libyska maktkampen.