Många fler kvinnor än män på högskolorna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-25

- och gapet ökar

Det utbildas fler kvinnor än män på högskolornas grundutbildningar – och gapet ökar.

Ny statistik från högskoleverket visar på stora skillnader.

– Kvinnor har bättre betyg och högre ambitioner än män, säger Gunilla Jacobsson på Högskoleverket.

Ny statistik från Högskoleverket visar att fler kvinnor än män söker sig till högskoleutbildningar. I vissa svenska kommuner är det så många som dubbelt så många kvinnor som män som påbörjat studier på högskolorna.

Ulricehamn är en av de kommuner där skillnaderna är som störst. Där har, vid 24 års ålder, har 27 procent av männen börjat läsa vidare, medan mer än varannan kvinna läser vidare.

– Så ser det ut över hela landet. Tekniska utbildningar är egentligen den enda manliga bastion som finns kvar. Men det är inget unikt för Sverige, det är en internationell trend: Kvinnor har bättre betyg och högre ambitioner än män, säger Gunilla Jacobsson som är projektledare och utredare på Högskoleverket.

Hon har tillsammans med professorerna Anders Flodström och Lars Jalmert publicerat en undersökning där de studerat jämställdhet coh könsfördelning inom högskolan sett över en tioårsperiod. I undersökingen har de kommit fram till att det är en sned könsfördelning som råder på högskolorna.

Olika krav på kvinnor och män

Anledningen till kvinnodominansen på högskolornas grundutbildningar kan ha många förklaringar.

– Det är en komplicerad fråga, men ett svar kan vara att det finns en alternativ arbetsmarknad för män som är tydligare än för kvinnor. Det finns jobb och möjligheter för lågutbildade män, men inte för lågutbildade kvinnor, säger Gunilla Jacobsson.

En annan anledning kan vara, att en kvinna i allmänhet behöver högre utbildning än en man för att nå upp till samma lönenivåer.

– Vi i Sverige har en självbild att vi är väldigt duktiga på jämställdhet, men så är inte riktigt fallet, säger Gunilla Jacobsson.

Kvinnorna försvinner på vägen

Gunilla Jacobsson pekar också på, att kvinnodominansen på högskolan bara gäller på grundnivån. På forskningsnivå är det ungefär lika många män som kvinnor, kommer man ännu högre upp i den akademiska världen så är det fortfarande männen som dominerar.

– Det kan finnas många förklaringar till detta, en kan vara att nuförtiden gör man en forskningskarriär i grupp. Då handlar om att bli sedd och utvald av professorerna, säger hon.

Följ ämnen i artikeln