"Dina insatser är extremt enkelspåriga"

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-30

Wetterstrand till Björklund i debatten om "flumskola"

Disciplin och straff eller dialog och kreativitet.

Frågan om vems skola som är flummigast dominerade kvällens debatt.

– De insatser som du gör är extremt enkelspåriga, säger Maria Wetterstrand till Jan Björklund.

Kvällens debatt i SVT:s Agenda kom att handla om vems skola som är flummigast – utbildningsminister Jan Björklunds eller MP:s Maria Wetterstrands.

"Rödgrön skola misslyckad"

Maria Wetterstrand återkom flera gånger till att den skola Jan Björklund förespråkar bygger på disciplin och straff, medan hennes skola bygger på kreativitet, dialog och är förankrad i pedagogisk forskning.

– Vi har prövat den rödgröna skolpolitiken i 30-40 år och jag menar att den till stora delar har misslyckats, svarar Jan Björklund.

Maria Wetterstrand säger att hon vill gå framåt, inte bakåt:

– Det är klart att det finns en del man kan vara kritisk mot i den gamla svenska skolpolitiken. De insatser som du gör kan verka väldigt enkla, men de är också extremt enkelspåriga.

Strid om betygen

Alliansen vill införa betyg från årskurs sex, och Jan Björklund får frågan om det finns forskning som visar att kunskapsnivån ökar med betyg.

– Det är väldigt få länder i världen som har avskaffat betygen så som Sverige, så det finns ingen att jämföra med. Men i vårt land har resultaten sjunkit. Forskarna är delade, det finns inget entydigt, svarar han.

Maria Wetterstrand, som förespråkar utförliga skriftliga omdömen, anklagar Jan Björklund för att vilja sätta betyg redan på sexåringar.

Det nekar han till.

– Vi vill ha betyg från årskurs sex. Betyg behövs för det är en tydlig information. Ska Sverige lyfta resultaten i nästa generation måste vi plugga, säger Jan Björklund och tar exemplet att Kina nu har köpt Volvo.

Maria Wetterstrand svarar snabbt:

– Nu kanske kinesisk disciplin inte är det som vi önskar i den svenska skolan.

"Som att vända en Atlantångare"

Jan Björklund får frågan hur mycket han som utbildningsminister egentligen har lyckats förändra när var tionde elev som går ut nian inte är behörig till gymnasiet.

– Det är som att vända en Atlantångare, det kommer att ta tid, säger han.

Maria Wetterstrand säger sig vara oroad över de långsiktiga effekterna av Jan Björklunds politik, att det blir en skola mer inriktad på straff och disciplin än på kreativitet och dialog.

– Det du kallar för straff är att vi säger att om en flicka utsätts för grov mobbning av ett grabbgäng har vi infört en regel att man ska kunna flytta grabbarna därifrån, svarar Jan Björklund.