En död i lägenhetsbrand

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-18

Branden började efter explosion

Grannarna hörde den våldsamma explosionen.

Sedan började lägenheten brinna kraftigt.

En man i 60-årsåldern omkom i den explosionsartade branden, som kan vara anlagd.

Branden i flerbostadshuset orsakade stor förstörelse.

Lägenheten nära Alviks strand i västra Stockholm började brinna våldsamt efter att grannarna hört en våldsam smäll i en mindre lägenheten på andra våningen. Larmet kom strax efter klockan 13 på söndag eftermiddag. En timme senare inledde polisen en förundersökning om mordbrand. Den omkomne är en man i 60-årsåldern och de anhöriga är underrättade.

– Vi vet ännu inte vad som hänt i lägenheten. Men det började med en kraftig explosion enligt den person som slog larm, säger Denny Wincent, stabschef vid brandkårens räddningscentral Stockholm.

När brandkåren kom fram möttes man av en fullt utvecklad lägenhetsbrand.

– Det var väldigt mycket eld, en riktig eldkvast som stod ut ur fönstret. Det brann otroligt kraftigt, säger Helena Björkvall, en av de boende i fastigheten, till TT.

Brandkåren lyckades snabbt få elden under kontroll.

– Vi skickade in rökdykare som släckte. Hela trapphuset har utrymts. Det handlar om fyra våningar och minst två lägenheter per våningsplan, säger Wincent.

Undersökning om mordbrand

I den utbrända bostaden hittade rökdykarna kvarlevorna efter en man. Polisen bekräftar att en person avlidit.

Huset är utrustat med stadsgas, men det är oklart om gasen varit orsaken till explosionen. Gasjouren stängde tills vidare av ledningen av säkerhetsskäl. De boende är osäkra på om det går att bo i huset på ett tag.

– Det är avspärrat och det är oklart om vi får komma in i natt, säger Helena Björkvall till TT.

Polisen har inlett en förundersökning gällande mordbrand och säger att att brott inte kan uteslutas, men man hade på eftermiddagen inga klara misstankar mot någon eventuell gärningsman.

ANNONS