Björn Borgs kompis rådgivare åt brittiske premiärministern

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-07

Svenske miljardären Johan Eliasch ska hjälpa Gordon Brown med miljöfrågor

Han är kamrat med Björn Borg och en av Storbritanniens rikaste affärsmän. Nu blir mångmiljardären Johan Eliasch rådgivare åt premiärminister Gordon Brown.

Enligt ett pressmeddelande från Downing Street nummer 10 ska han bli rådgivare åt premiärminister Gordon Brown i miljöfrågor och då särskilt hur man bekämpar den omfattande skövlingen av regnskog i världen.

Den Djursholmsfödde Johan Eliasch, 44, är något av en doldis i Sverige med desto mer känd ute i Europa. Efter examen från Stockholms universitetet och KTH gav han sig som 22-åring in i riskkapitalsvängen. År 1995 köpte han det klassiska, men då nedkörda skid- och tennisföretaget Head Tyrolia i Österrike. Genom rationaliseringar, produktutveckling och hårt arbete vände han företaget till en succé.

Björn Borgs kamrat

Sedan 1980-talet ingår han i förre tennisstjärnan Björn Borgs innersta kamratkrets.

- Björn och jag är gamla kompisar och vi pratar affärer och spelar ibland tennis med varandra, har Johan Eliasch tidigare berättat för Aftonbladet.

Numera bor Eliasch i London och är en av Storbritanniens mest omskrivna affärmän. Han är god för över fem miljarder kronor. För något år sedan var han på 145:e plats i Sunday Times "Rich list".

Han umgås även med Londons kändiselit, som bland andra prins Andrew. När det visade sig att han givit ett lån till konservativa Tories på 3,5 miljoner kronor hamnade han på tidningarnas löpsedlar. Men mest känd i England blev han 2006, då han köpte en egen 1 600 kvadratkilometer regnskog för 100 miljoner i Brasilien.

Stor miljövän

Anledningen var inte att han ville exploatera skogen. Miljövännen Eliasch vill i stället bevara den så att den inte skövlas som så många andra skogar i området. Regnskogen, som ligger i Amazondeltat, ska bevaras för att rädda jorden från växthuseffekt och klimatförändringar.

Enligt källor från Labour till Sky News ska den tidigare konservative Johan Eliasch själv ha kontaktat regeringen och erbjudit sina tjänster. Han är missnöjd över hur Toryledaren och kompisen David Cameron sköter de miljöpolitiska frågorna och att Cameron allmänt glider allt längre åt höger i den brittiska politiken.