Livstid för mordet på fyrabarnsmamman

Publicerad 2011-06-15

Mördade kvinnan framför hennes barn

22-åringen ringde på fyrabarnsmammans dörr.

När hon öppnade med sin bebis i famnen sköt han henne med tre skott i huvudet.

Sedan slog han henne i huvudet tills pistolen gick i småbitar.

I dag dömdes 22-åringen till livstid för det brutala mordet.

Södertörns tingsrätt kallar mordet på fyrabarnsmamman i Haninge den 24 juni 2010 för ett beställningmord som präglats av en osedvanlig grymhet.

Den 37-åriga fyrabarnsmammans alla barn befann sig i lägenheten när 22-åringen, klockan nio på morgonen, ringde på dörren klädd i en uniform från en budfirma.

Kvinnan öppnade med sin lille son i famnen.

"Vad gör du?"

Barnen hörde mamman ropa: Men vad gör du?

Sedan hörde de skotten från en pistol.

22-åringen sköt enligt domen den 37-åriga kvinnan med tre skott i huvudet. Av någon anledning avlossades inte de sista patronerna.

Frustrerad började han då slå kvinnan med vapnet i huvudet med sådan kraft att pistolen gick i småbitar.

"Kom fort snälla"

Kvar i blodpölen i hallen låg den döende kvinnan och hennes tio månader gamle son skrikande. Hennes andra barn blev vittne till mammans dödskamp.

Några sekunder efter nio på morgonen ringde den 12-åriga dottern till 112 för att be om hjälp åt sin mamma som hon precis hittat blodig i hallen.

På bandet hör man den uppskakade flickan försöka förklara för larmoperatören vad som hänt. I bakgrunden hörs den tio månader gamla pojken desperat skrika.

– Kan ni komma fort, snälla, snälla. Kom fort. Jättesnabbt. Jag är bara 12 år och jätterädd.

Motivet till dådet var länge okänt eftersom polisen inte hittade några länkar mellan 22-åringen och offret.

Men det visade sig sedan att han var bekant med den 31-årige pappan till kvinnans yngsta barn. Paret låg i en infekterad vårdnadstvist och man misstänker att pappan ville röja kvinnan ur vägen för att få ensam vårdnad om pojken och därmed uppehållstillstånd i landet. Mannen är nu internationellt efterlyst.

Oenig rätt dömde

22-åringen själv nekar till brott men bevis som knyter honom till mordet är bland annat fingeravtryck på en kartong som hittades inne i fyrabarnsmammans hall.

I en soptunna i närheten av kvinnans hus hittades efter mordet blodiga kläder som någon hade dumpat. Blodet var kvinnans. I en av handskarna hittades dna från 22-åringen.

Polisen har också kunnat kartlägga mobiltelefontrafik mellan 22-åringen och den 31-årige pappan. Samma morgon som mordet ägde rum kopplade även 22-åringens mobil upp sig med den mobilmast som omfattar kvinnans gata.

Ett par veckor efter mordet köpte 22-åringen en rottweilervalp för 12 500 kronor inklusive försäkring. Han hade mycket små inkomster och hade inte kunnat spara ihop till det beloppet. En av polisens teorier är därför att det kan ha varit betalningen för mordet.

Men rätten var inte enig.

Ordföranden anser inte att bevisen räckte för en fällande dom gällande mord. I en lång reservation skriver han att det finns en hel del omständigheter som är besvärande för 22-åringen, men att åklagaren ändå inte lyckats ställa utom rimligt tvivel att han är skyldig.