Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

De skulle få hjälp – dog

Publicerad 2012-11-26

Behandlingshemmet får kraftig kritik av anhöriga och anställda: Det handlar om pengar, inte människor

 Lena, 39, dog av en överdos på behandlingshemmet Höga kusten vård och omsorg.

Två månader senare dog ­Hannu, 48, med en dödlig dos ­metadon i blodet.

I somras stal en påtänd klient föreståndarens bil och kraschade ­efter en vansinnesfärd.

En vårdare misshandlades svårt med ett ­basebollträ av ­klienter som ville ha droger.

– Det finns ingen fungerande behandling. Det handlar om pengar, inte människor, säger alkohol- och drogbehandlaren Åsa Lövdahl som arbetat på behandlingshemmet.

Lena från Stockholm var alltid mån om att ta hand om sitt yttre. Och även om åren av missbruk hade tärt på henne ville hon ha fint omkring sig.

Den 14 februari i år ringde hon till sin mamma och gratulerade på alla hjärtans dag. Hon sa att allt var bra och skickade några bilder av sin lägenhet på behandlingshemmet, möblerad med loppisfynd.

Ett par månader senare återser mamman dotterns saker i nio slarvigt packade flyttlådor. Lena dog i slutet av februari efter två månader på Höga kusten vård och omsorg. Enligt obduktionsprotokollet av en överdos Subutex, den narkotikaklassade medicin hon var ordinerad.

– Vi hade pratat om att det var skönt att hon var där ­uppe för då kunde det inte hända något. Och så dör hon, säger mamman.

Hon tror att dottern gjort flera dagars uppehåll i medi­cineringen för att sedan kunna ta en större dos. Analyser av hårstrån tyder på det.

– Personalen skulle se att hon svalde medicinen. Jag har bett att få ta del av alla journaler men av det jag fått fattas de två sista veckorna. Vad hände då?

Nu ska mamman anmäla Lenas död till Social­styrelsen.

Det finns 35 vårdplatser på Höga kusten vård och omsorg som sedan i mars ägs av vårdkoncernen Akida omsorg men har den ­tidigare ägaren kvar som verksamhetschef. Enligt HVB-guiden kostar den ­billigaste platsen 1 200 kronor per dygn. Socialtjänsten betalar.

– Det är en förhandlingsfråga hur mycket du kan få för en klient. Ju stökigare klient desto mer pengar, upp emot 5 000 kronor, ­säger en person med insyn i verksamheten.

Aftonbladet har talat med ett tiotal personer som ­jobbar eller har jobbat på behandlingshemmet. Enligt dem har det varit problem med narkotika och alkohol på behandlingshemmet ­under en längre tid.

– Man är rädd för att rapportera klienter som missköter sig till socialtjänsten för då kanske man förlorar klienten och inkomsten.

– Behandling? Ja, om du tycker att det är behandling att åka och fika på Ikea och käka hamburgare i Härnösand, säger Åsa Lövdahl, utbildad alkohol- och drogbehandlare, som slutade den 30 augusti.

I somras inträffade två allvarliga händelser.

Den 26 juni stal en påtänd klient föreståndarens bil och drog i väg på en vansinnesfärd som slutade med en krasch 30 mil senare ­utanför Sandviken. Enligt polisen var det bara tur att ingen blev skadad.

En månad senare attackerade två maskerade klienter en 43-årig vårdare i medi­cinrummet. Beväpnade med ett basebollträ delade de ut slag och sparkar. En av dem berättade senare i polisförhör att han varit i ett sådant tillstånd att han ­kunnat slå ihjäl vårdaren.

– Det fanns inget larm ­inkopplat, det kopplades in först efteråt, säger Åsa Lövdahl som nu saknar förtroende för hela ledningen utom vice vd ­Lassaad Ben Nacour.

Hannu Halosalmi var rörmokare till yrket, beskrivs som snäll och med huvudet på skaft. Men han hamnade i fel kretsar och började missbruka narkotika i 25-årsåldern. När hans mamma dog tappade han fotfästet, förlorade jobbet och så småningom den fina lägenheten i Sickla utanför Stockholm.

– Han sa att han blev kär första gången han testade heroin. Jag sa att han inte var riktigt klok, minns hans lillasyster Hellevi Larsson.

Efter många år av tungt missbruk hamnade han på Höga kusten vård och omsorg sommaren 2010. Han trivdes bra till en början, fick metadonbehandling mot missbruket och hjälpte till med fastighetsskötsel på dagarna. Men större ­delen av tiden hade han vare sig sysselsättning eller behandling.

– Hannu berättade att andra tagit överdoser och åkt ambulans till sjukhuset. Det verkade vara en del av vardagen. Han var väldigt kritisk till hur det fungerade där uppe. Det var en förvaring och inget annat. Han sa ”här sitter bottenskrapet som ingen vill ha”, säger Hellevi Larsson.

En dag i slutet av april stod tre poliser utanför Hellevis dörr. Hannu var död.

Enligt obduktionsprotokollet hade han en dödlig halt metadon i blodet men dödsorsaken var en blodpropp i lungan. För att veta om metadonet hade någon inverkan på dödsfallet ­måste man veta hur mycket metadon Hannu hade förskrivet och när han tog sin sista dos.

Hellevi Larsson ska ­anmäla Höga kusten vård och omsorg till Socialstyrelsen för att reda ut vad som egentligen hände.

Socialstyrelsen har fått flera anmälningar mot ­behandlingshemmet. Samtliga kommuner i Västernorrland har också begärt en tillsyn.

– Vi undviker att placera personer där med bakgrund av de erfarenheter vi har, säger Lisbeth Sander, chef för individ- och familjeomsorgen i Härnösands kommun.

I juni riktade Socialstyrelsen kritik mot att personalen saknar kompetens, för bristande journalföring och läckage av narkotikaklassade läkemedel. Sedan april har två inspektioner gjorts men Socialstyrelsens inspektör har inte fått veta att Lena dött i en överdos. Enligt Lex Sarah är det behandlingshemmets skyldighet att utreda om något hade kunnat göras annorlunda för att undvika att Lena dog.

– Nej, jag kände inte alls till det här dödsfallet. Det är inget som har kommit fram, säger Socialstyrelsens inspektör Maria Sjöberg förvånat.

Det här är ett HVB-hem

HVB-hem står för hem för vård eller boende. Det är behandlingshem som tar emot enskilda för vård eller behandling i förening med boende. Det finns också HVB-hem som tar emot vuxna med missbruksproblem för frivillig vård med stöd av socialtjänstlagen.

En privat vårdgivare måste ha tillstånd av Socialstyrelsen för att bedriva verksamheten. Det finns över 400 HVB-hem i Sverige. Det är ­Socialstyrelsen som ansvarar för till­synen av hemmen.