Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Georgiens ledare kopierar Putin - ändå fortsätter gullandet

Georgien: Saakashvili kommer undan med odemokratiska metoder för att han är västvänlig

Georgiens president Michail Saakashvili kopierar Putin.

2003 var han frihetshjälten som blev västvärldens guldgosse.

Nu kopierar Michail Saakashvili Rysslands Vladimir Putin.

Ändå fortsätter Carl Bildt och andra västledare att gulla med Georgiens ledare. Sätta honom på pidestal.

Michail Saakashvili går hem i väst. Han är utbildad i USA och talar perfekt engelska. Han uttrycker sig som en demokrat. Han är energisk och effektiv. Tillgänglig för utländska statschefer och utrikesministrar.

När han med Rosornas revolution tog makten i Georgien 2003 blev han spjutspetsen som skulle få befolkningarna i övriga forna Sovjetrepubliker att vakna och kasta av sig förtrycket.

Västvärlden med USA och Carl Bildt i spetsen stod i kö för att ge finansiell hjälp och uttala sitt kraftfulla stöd.

I början visade Saakashvili prov på en imponerande handlingskraft. På ett bräde avskedade han landets samtliga 30 000 poliser och anställde nya.

Slog ner demonstration

De gamla polishusen revs och ersattes av nya, helt i glas. Tanken var att det skulle symbolisera den nya öppenheten inom polisen och försöken att få stopp på mutkulturen.

Men nånstans på vägen började det gå snett. Tumskruvarna har dragits åt mot journalister. I maj förra året slogs en fredlig demonstration framför parlamentet ned med våld.

Bilden av Saakashvili som den store demokraten lever fortfarande kvar i väst trots att den i verkligheten blivit rejält tilltufsad.

När jag besökte Georgien i våras träffade jag Alexander Rondeli, landets mest respekterade statsvetare. Hans inställning till Saakashvili och männen runt honom är väldigt dubbel.

– De är beslutsamma, tuffa, arroganta. De förändrade landet men skaffade sig många fiender på vägen.

Auktoritära metoder

Omgiven av högar med böcker och rapporter på sitt tjänsterum i centrala Tbilisi beskriver Rondeli vissa reformer som "så smärtsamma att det var som om att bli opererad utan bedövning".

– Saakashvili använder ofta väldigt auktoritära metoder, menar statsvetaren. Han struntar i den demokratiska processen. Han medger det själv och hävdar att makten måste koncentreras i början för att landet ska kunna styras effektivt.

I vår har Saakashvili suttit åtta år som president, maxtiden en person får inneha posten. Men han har inga planer på att kliva åt sidan. Istället har han låtit ändra lagarna så att premiärministern i framtiden får mer makt än presidenten.

Byter post

Om Saakashvilis parti vinner valen om en vecka har han tänkt sig att kliva in som premiärminister nästa år.

En ordning som stinker av Putin lång väg. När Rysslands president suttit sina åtta år som president tog han över premiärministerposten som av en händelse fått mer makt än presidenten.

Till saken hör att Saakashvili ofta klagat över Putins diktaturfasoner. När han nu kopierar dem känns det som ytterligare en rejäl reva i hans demokratiska fernissa.

Ändå fortsätter det gullas med Saakashvili i västvärldens huvudstäder.

Om Georgiens president varit mindre populär hade proteströster börjat höjas i London, Washington och Stockholm. Nu överser Bildt och andra med hans odemokratiska fasoner. Förmodligen därför att han i relation till många andra post-sovjetiska ledare ändå framstår som "god".

När Bildt trampar druvor på Saakashvilis vingård är det inte en diktator han umgås med men knappast heller en obefläckad demokrat.