Janet, 36, tvingas bo med skräckmyror
Uppdaterad 2019-07-29 | Publicerad 2016-05-18
”Det jävligaste jag varit med om – när jag sover har jag myror springande på mig”
Janet Olsen, 36, och hennes familj tvingas bo med både myror och vägglöss.
I ett år har hon slagits mot fastighetsbolaget MKB – men de skyller bara ifrån sig.
– De är överallt, det här är nog det jävligaste jag varit med om i hela mitt liv, säger hon.
För snart ett år sedan flyttade Janet Olsen, 36, och hennes familj in i en hyreslägenhet hos MKB, Malmö kommuns bostadsföretag.
På grund av de långa köerna tvekade de inte en sekund när det försäkrat sig om att allt stod rätt till i lägenheten. Men vad de inte visste var att fastigheten kryllade av faraomyror – och att MKB visste om det.
– Det tog två veckor sedan hittar jag ett kryp och säger ”vad är det här för något?”. Då svarar min man att det är en faraomyra jag hittat, säger Janet Olsen.
”De kryper i min sår”
Efter upptäckten tar familjen kontakt med skadedjursbekämpningsföretaget Nomor. Företaget undrar varför de ringer – de sanerar ju fastigheten varje månad då det varit problem med faraomyror under flera månader.
Sedan tog det inte lång tid innan myrorna blev allt fler.
– Vi har myror i smöret, kaffekokaren, vattenkokaren och när jag ligger och sover har jag myror springande på mig. Dessutom tar jag blodförtunnande mediciner så jag får små sår som myrorna dras till och kryper i, säger Janet Olsen, vilket gör att myrorna därför blir extra obehagliga för henne.
Faraomyror är väldigt små gulaktiga myror som kommer från tropiska länder och därför bara klarar sig inomhus i Sverige. De lever av sötsaker och äter dessutom protein från djurriket – som människokött.
– Det är väldigt svårt att bli av med dem, det kan ta månader innan man lyckas, säger Jan Jungerstam, biolog på skadedjursbekämpningsföretaget Anticimex.
Inte nog med det. Familjen har också stora problem med vägglöss.
– Vägglössen biter ihjäl oss och faraomyrorna kryper omkring i såren. Det är fruktansvärt, säger Janet Olsson.
MKB skyller på hyresgästerna
Fastighetsbolaget är väl informerat om fallet, men skyller skadedjuren på andra hyresgäster.
– Faraomyrorna flyttas genom ventilationskanalerna och kan flyttas genom lägenheter. Därför tar det tid att bli av med dem, särskilt när alla boende inte öppnar och släpper in de som ska sanera, säger Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.
Däremot erkänner hon att det var ”ett misstag” från MKB:s sida att inte informera om att det fanns myror i huset.
– Det fanns inga skadedjur i den aktuella lägenheten, men vi kunde ha informerat att det pågick en sanering på andra ställen i fastigheten. Det var en miss från vår sida, säger hon.
En granne, som nyligen flyttade in i huset, har inte heller fått information om faraomyrorna, uppger denne för Aftonbladet.
”En skitdålig situation”
Nu vill Janet Olsen få ut familjen ur lägenheten, men MKB vägrar stå för notan.
Enligt MKB är det svårt att bli av med faraomyrorna, men de vill sanera familjens lägenhet från vägglössen – om familjen själv står för notan för ett annat boende under de tio dagar som det skulle ta att sanera bostaden.
– Hade vi kunnat hade vi tagit våra grejer och flyttat, men vi kan inte flytta för vi kan inte ta med oss något från lägenheten. Vi sitter i en skitdålig situation, säger Janet Olsen.
– Det här är det värsta jag varit med om.