Mycket hög risk för laviner i Årefjällen

Publicerad 2012-02-15

Expert vid SLAO: Du är helt i snöns våld

Lagom till sportlovet höjs lavinrisken i Årefjällen till en fyra på den femgradiga skalan.

Skidåkare rekommenderas undvika branta sluttningar.

– Det är hög risk för spontana laviner och mänskligt utlösta laviner är troliga, säger Torbjörn Lundqvist, utbildningsansvarig vid SLAO.

Sportlovsfirandet pågår för fullt nu. Samtidigt höjer Svenska Liftanläggningars Organisation (SLAO) lavinrisken i Årefejällen till en fyra.

Det betyder att laviner på skidorten är troliga och skidåkare rekommenderas att undvika branta sluttningar samt platser med ovanliggande branta partier.

– Man ska undvika att färdas i lavinterräng, helt enkelt inte vara där, säger Torbjörn Lundqvist vid SLAO.

Hur illa är en fyra på den femgradiga skalan?

– Det är stor risk. Ett hack till så är det extremt.

Hur vanligt är det med en fyra?

– Det är ganska ovanligt, men det inträffar någon gång varje år.

Undvik off pist

Torbjörn Lundqvist har under morgonen varit i kontakt med personer i Åre. Där har det fallit ett par decimeter nysnö och det har blåst under natten. Det medför att lavinrisken blivit mycket högre.

Han menar att det bästa är att undvika åka off pist när risken för laviner är så stor.

– Så länge man håller sig till pistade nerfarter är man säker. Där är det inte farligt. Det är när man färdas i terräng som inte är pistad och som nås från högsta punkten som man utsätter sig för stor risk. Rekommendationen är att man helst ska undvika åka utanför preparerade nerfarter.

Snön sjönk undan

Han har själv sett en lavin på håll, men har aldrig upplevt en själv.

– Men en gång när jag var i Tandådalen i Sälen sjönk snön undan under mig. Det låter på ett speciellt sätt. Fastän det var länge sedan minns jag hur rädd jag blev. Djävligt rädd. Jag började tänka på konsekvenserna.

Han konstaterar att det "inte hade varit så lyckat" om han i det läget hade dragits med i en lavin. När snömassan sätts i rörelse förändras den på ett ögonblick till ett rasande inferno.

– Jag har jobbat med det här i många år nu. Man måste vara försiktig. Åker man med i en lavin har man ingen chans att påverka utgången. Du är helt i snöns våld.

Lavinutrustning

Den som ändå vill chansa och åka off pist, måste ha med sig lavinutrustning, menar han.

– Man måste ha med sig spade, sond och transceiver som är en slags radiosändare man har på sig så man kan lokaliseras om man åker med i lavinen. Det är min starka rekommendation.

Enligt SLAO är lavinrisken betydande i Idre, Ramundberget och Tandådalen/Hundfjället. Lavinrisken bedöms där vara en trea på den femgradiga skalan.