Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Rymde för 50 år sedan – jagas än i dag

Publicerad 2012-06-11

Gjorde det omöjliga – flydde från Alcatraz

Det skulle inte gå att fly från Alcatraz.

För exakt 50 år sedan lyckades ändå tre män – med hjälp av sked, papier-maché och 50 regnrockar.

Än i dag jagas de av amerikanska myndigheter.

Polisrapporten konstaterade att de troligen drunk­nat, men eftersom inga kroppar hittats är Frank Morris, 86, och bröderna John Anglin, 82, och Clarence Anglin, 81, fortfarande med på listan över USA:s mest eftersökta brottslingar, skriver Daily Mail. Där kommer de finnas med tills de fyller 99 år.

– Jag tror fortfarande att de hade en hyfsad chans att klara sig. Jag kan inte bevisa det. Åtminstone inget jag kan avslöja för er i alla fall, säger US Marshal Michael Dyke till San Francisco ­Chronicle.

Planerade i månader

Sedan tio år tillbaka är han ansvarig för fallet och ungefär varannan månad får han fortfarande nya tips.

– Alcatraz-fallet är mer som en yrkesmässig hobby än ett heltidsjobb, säger Dyke.

I dag är det exakt 50 år ­sedan de tre brottslingarna lyckades göra det omöjliga och bryta sig ut från fängelset Alcatraz på en ö drygt två kilometer utanför San Fransiscos kust.

I 18 månader hade de planerat sin flykt. Med skedar och smörknivar hade de tagit sig igenom en 20 centimeter tjock betongvägg. Hålet hade de täckt med en bit målad kartong.

På flyktnatten klämde de sig igenom tunneln in i en lufttrumma, därifrån nerför ett stuprör och genom en utblåsventil ut på taket av cellbyggnaden.

Stal 50 regnrockar

I sina sängar hade Frank Morris och John och Clarence Anglin lämnat kuddar under täckena och huvuden gjorda i papier-maché med hår stulet från fängelsets frisör för att lura fångvaktarna så länge som möjligt.

Via ännu en ventil och över två taggtrådsstaket tog de sig ned från fängelse­taket för att sjösätta flotten. Den hade Morris skapat av 50 regnrockar enligt instruktioner i ”gör det själv”-magasinet Popular Mechanics, skriver Daily Mail.

Flotten hittades

En paddel och delar av flotten hittades på en närbelägen ö, men där slutar alla spår.

Michael Dyke hoppas fortfarande få möta de förrymda brottslingarna för att skaka deras händer. Och sen sätta på dem hand­klovar.

– Jag skulle säga: ”Starkt jobbat. Ni har haft en lång bra tid i frihet. Nu är ni gripna”, säger ­Michael Dyke.