Familjen Danielian fast på flygplatsen

Uppdaterad 2011-12-16 | Publicerad 2011-12-14

Släpps inte in i Armenien.

Familjen på flygplatsen i Armenien. Från vänster: Haik, David, Susanne, Samuel och Valeri.

Än så länge lever familjen Danielian/Arustamjan i ingemansland.

De är fast på flygplatsen i Armenien, men släpps inte ut i landet.

– Vi får se vad som händer, säger Haik Danielian, 17.

I går eftermiddag överlämnades familjen Danielian/ Arustamjan till armeniska myndigheter efter att de passerat passkontrollen. De fördes in i ett rum där de fick stanna i flera timmar, hela tiden övervakade av vakter.

– Vi vet inte vad som händer. Jag förstår ingenting. Jag förstår inte språket, mamma och pappa kan bara lite grann. Jag sitter bara och mår dåligt, sa äldste sonen Haik Danielian, 17, till Aftonbladet på kvällen.

Övernattade på flygplats

Familjen fick till slut flytta till ett annat rum på flygplatsen över natten, fortfarande bevakade av vakter. Vart de ska ta vägen i dag vet ingen, inte ens den svenska polisen som genomförde utvisningen.

– Det har jag inget svar på, annat än att de blir överlämnade till myndigheterna där nere, säger Annica Odelind, tillförordnad informationschef på polismyndigheten i Västernorrland.

”Det är ett gott tecken”

Trebarnsfamiljen med föräldrarna Susanna Danielian, 37 och Samuel Arustamjan, 52, har bott tio år i Ånge innan de i går utvisades tillsammans med sönerna, i dag 13, 15 och 17 år.

Vid 12.30 meddelar de via sms att de är fortfarande kvar på flygplatsen i Armeniens huvudstad Jerevan och har inte blivit insläppta i landet.

– Det ser vi som ett gott tecken, säger Torbjörn Pettersson, vän till familjen i Ånge.

Alla i familjen mår dåligt och vill inget hellre än återvända till sin lägenhet i Ånge för att fira jul. Där väntar julklappar och en nyklädd gran.

– Vi vill bara hem. Sverige är vårt hem, säger Haik och skickar en hälsning till sina vänner:

– Jag kommer tillbaka så fort jag kan!