Här räddas Kjell, 43, ur det iskalla havet

Publicerad 2015-06-01

Fiskaren Kjell Danielsen, 43, kapsejsade i det iskalla havet.

Här räddas han efter att i två timmar ha svävat i livsfara.

– Aldrig har snabbkaffe smakat så gott, säger han.

Vågorna gick åtta meter höga utanför Finnmarkskusten den 9 januari i år. I den hårda sjön förliste det 19,8 meter långa fiskeskeppet Østbanken med norske Kjell Danielsen, 43, med sina fyra besättningskamrater.

Fartygets akter sjönk först och det gick så snabbt att Kjell inte hann få på sig överlevnadsdräkten innan de evakuerade till livbåtarna.

Förlorade känseln

I mörkret på Barents hav kastas Kjell ut ur livbåten och ner i det iskalla vattnet tre gånger under den två timmar långa mardrömmen.

Efter två timmar i livbåten kände Kjell inte längre sin kropp nedanför midjan. Han var så kall att han tog farväl av kamraterna. Då kom räddningen.

Den dramatiska bilden ovan är tagen av räddningsbesättningen ombord på norska försvarets Sea King-helikopter när de når Kjell och hans fyra besättningskamrater.

Två timmar senare satt Kjell i sjukstugan i Hammerfest. Hans kroppstemperatur var då 34 grader. För att värma sig bälgade han i sig pulverkaffe.

– Det smakade så gott, jag tror jag hällde i mig tre liter, säger Kjell till norska VG.

”Många hade drunknat”

Läkaren Ole Magnus Filseth vid Nordnorges universitetssjukhus i Tromsø är specialist på nedkylda patienter.

– I iskallt vatten hämmas muskel- och nervfunktionen snabbt i armar och ben, säger han till VG.

– Väldigt många skulle ha drunknat i Kjells situation.

I en dokumentär om förlisningen som VG nu gjort säger läkaren att oddsen pekade mot Kjell och den övriga besättningen men att deras sätt att hantera krisen räddade dem.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln