Njut av fågelkvitter

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2006-03-20

I voljären på aftonbladet.se är det vår - skicka in ditt eget bidrag

De första vårsångarna har redan kommit.

Miljoner andra är på väg - och den som vill lära sig mer om fåglar ska börja nu.

- Det är enklast i början av våren. Och man ska inte vara orolig för fågelinfluensa, säger Lars Lindell, ordförande i Sveriges ornitologiska förening.

Att våren blev sen och kall spelar ingen större roll.

- När det väl blir mildare så kommer dom. Det är inte så att de kommit hit och fryser ihjäl, det behöver man inte oroa sig för, säger Lars Lindell, ordförande i Sveriges ornitologiska förening.

Flyttfåglarna kommer alltså tillbaka även i år - och du som inte orkar vänta kan lyssna på Sveriges vanligaste och mest älskade fåglar i voljären på aftonbladet.se.

Vårkänslor

Stannfåglar som talgoxe är vana vid tuffa vintrar, även om årets sena vår säkert kostar i fågelliv. De uppskattar också garanterat en extra talgboll vid fågelbordet.

- Men den hårda vintern har ingen betydelse i stort, säger Lars Lindell.

Hans tips är att fortsätta mata tills det blir lite barfläckar, frosten släpper och det kommer lite nattflyn.

- När man själv börjar få vårkänslor är det läge. Då kan man sluta.

Lindell vill liksom andra fågelexperter tona ner risker eller oro på grund av fågelinfluensan.

- Det finns ingen fara för oss. Njut av fåglarna i stället för smittan kommer att klinga av snart och risken för spridning mellan fåglar minskar dessutom när de kommer fram till sina häckningsplatser.

Hans bästa tips till alla som vill bli fågelskådare är att börja tidigt på våren.

- Om man är intresserad och vill lära sig mer om fåglar är bästa tiden nu. Början av våren är enklare för det finns inte så många arter. Dessutom har träden inte hunnit få löv, så det är lättare att se fåglarna.

Lyssna på fågelsång

Samtliga fåglar i voljären på aftonbladet.se är inspelade av Sten Wahlström, en är en av Sveriges mest erfarna bioakustiker.

Svenska Naturskyddsföreningen har gett ut dubbel-cd:n som innehåller långa inspelningar med sammanlagt 197 nordiska fågelarter (se länken nedan).

Mejla ditt eget bidrag

Läs också:

Caroline Olsson

Följ ämnen i artikeln