Över 130 döda efter valoro i Kenya

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-31

UD: Svenskar bör inte lämna sina bostäder

Oppositionella protesterar i Bamburiområdet i Mombasa.

Vålden efter valet fortsätter att skörda dödsoffer.

Anklagelser om valfusk fick situationen att explodera under helgen.

Polis griper en demonstrant i kibera-slummen i Nairobi,

Minst 130 människor uppges nu ha dödats i de våldsamma kravallerna efter valet. Oron är värst i slumstäderna, men har förekommit i princip i hela landet, från slumstäderna runt Nairobi till de populära turiststäderna längs kusten.

På måndagen kom uppgifter om att polisen avfyrat varningsskott och skjutit tårgas mot demonstranter i Nairobis slumstäder.

Bland dödsoffren finns både män, kvinnor och barn och nyvalde presidenten Kibaki manade i ett nyårsuttalande till lugn. Han lovade hårdare tag mot våldsverkare.

– Min regering kommer att agera beslutsamt mot dem som bryter mot freden genom att skärpa säkerheten över hela landet, sade Kibaki.

500 svenskar i Kenya

Svensk ambassadpersonal i Kenya samrådde på måndagen med andra EU-länder om krisen.

– Situationen är spänd. Men såvitt jag vet har ingen svensk skadats eller dött i våldet, säger Gufran Al-Nadaf vid utrikesdepartementets pressjour till TT.

Samtidigt uppmanar UD svenska medborgare i Kenya att "iaktta stor försiktighet" och följa händelseutvecklingen via medier.

Omkring 500 svenskar har registrerat sig hos ambassaden som boende i Kenya.

– Men det lär finnas fler svenskar i Kenya just nu eftersom det är turistsäsong och landet är ett populärt mål för researrangörer, säger Gufran Al-Nadaf.

Den konsulära jouren hade tidigt på eftermiddagen fått ta emot ett tiotal samtal från oroliga svenskar. Situationen är kritisk och Sveriges ambassad i Nairobi skriver på sin hemsida att svenskar i Kenya bara bör lämna sina bostäder om det är nödvändigt.

Ihjälhuggna med djungelknivar

I hamnstaden Mombasa har sex människor har huggits till döds med djungelknivar, uppger polisen. En AFP-korrespondent såg kropparna som var sönderhuggna av machetes.

De döda tillhörde klanen kikuyu, som traditionellt stöder den omvalde presidenten Kibaki. De försökte skydda sina affärer när de ansattes av plundrare från andra klaner.

– Vad som än gjorde att Raila (oppositionsledaren Odinga) inte blev president, kommer vi att hämnas och dra från hus till hus och döda kikuyu-folk, sade en av plundrarna.

Invånare i området Mathare säger enligt TT att polisen beordrar invånarna att hålla sig inomhus.

Skottskador

– Polisen ropar i högtalare från lastbilar att varenda en som syns utomhus kommer att skjutas ihjäl, säger taxichauffören Argwings Odera.

Selina Angeyo, 14, från staden Kibera berättade för reportrar att polisen skjutit hennes bror i magen. Kort efter intervjun arresterades en gråtande Selina och fördes bort av polis.

Rapporter från bårhus uppger att många av dödsoffren har skottskador.

Jämförs med Idi Amin

Oppositionsledaren Odinga gick under måndagen till hårt angrepp mot president Mwai Kibaki på en presskonferens om det politiska våldet som skakar landet.

Han anklagade 76-årige Kibaki för valfusk och jämförde honom dessutom med en ökänd afrikansk diktator.

– Det är ingen skillnad mellan honom och Idi Amin och andra diktatorer som tagit makten med våld, sa Odinga.

President Kibaki valdes i torsdags till ytterligare en femårsperiod med knapp marginal och anklagas nu för valfusk.

Tipsa |
Aftonbladet