Lyxyacht kapad utanför Somalia

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-04

Pirater tog över fartyget – militär följer utvecklingen

ATTACKERAD AV PIRATER. Den franska lyxyachten Le Ponant kapades på fredagen utanför Somaliensk kust. Det är oklart vad som hänt människorna ombord (arkivbild).

Piraterna tog över lyxyachten när det befann sig i den djupa viken mellan Jemen och Somalia.

Det är oklart vad som hänt människorna ombord.

Franska flottan finns i området och följer utvecklingen.

Det handlar om en fransk lyxyacht med drygt 30 personer ombord. Man var på väg från Seychellerna mot Medelhavet när piraterna tog över fartyget.

– Fartyget har utsatts för en piratattack tidigt i eftermiddags mellan somaliska och jemenitiska kusten, säger Christophe Prazuck, talesman för franska flottan, till nyhetsbyrån AFP.

– Såvitt vi känner till har inga skott avlossats. Och det fanns inga passagerare ombord.

30-tal personer ombord

Enligt rederiet fanns ett 30-tal besättningsmän ombord. De flesta uppges vara fransmän.

Det 88 meter långa fartyget är en modern tremastad segelyacht som används som kryssningsfartyg i den övre prisklassen. Nästa kryssning är planerad att starta den 21 april.

Det har kapacitet att ta 64 passagerare.

Hur kapningen gått till är oklart.

Både fransk och amerikansk militär i området följer nu händelseutvecklingen Styrkan ingår i USA:s antiterrorbekämpning.

Det är ganska vanligt med sjörövare i området, som ibland till och med kallas piratkusten.

Fem danskar gisslan

Förra året inträffade minst ett dussin piratöverfall på fartyg inklusive oljetankers. Enligt piratövervakningen vid International Maritime Bureau ökade antal piratdåd på haven med 10 procent 2007.

Bland de som suttit gisslan och släppts mot lösensumma finns bland annat fem danskar, som tillfångatogs när fartyget Danica White kapades. FN-organisationen World Food Programme har också fått flera fartyg kapade.

Piraterna brukar vara tungt beväpnade och dyka upp i snabba små båtar. De är inte sällan utrustade med både satellittelefoner och gps – och de är mycket aktiva utanför somaliska kusten.

Amerikanska flottan leder en grupp internationella bevakningsfartyg. Förra året öppnade jagaren USS Porter eld mot en grupp pirater som försökte ta över ett japanskt tankfartyg.