Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

”Domstolarna följer inte lagen”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-02

Professor i straffrätt kräver skärpt sexbrottslagstiftning

Domstolarna följer inte sexbrottslagen när de friar från våldtäkt mot barn.

Det menar professor Madeleine Leijonhufvud och vill se en lagskärpning.

– Domstolarna förstår inte hur 12-åriga flickor ser ut nuförtiden, säger hon till aftonbladet.se.

Lagen skärptes redan för tre år sedan, den 1 april 2005. Även utan hot eller våld skulle en vuxen person kunna dömas för våldtäkt mot barn om barnet var under 15 år. Det skulle inte ens hjälpa om barnet själv varit med på att ha sex.

Så har det inte blivit.

I går, på treårsdagen av lagen, friades en 21-årig man från våldtäkt mot en 12-årig flicka. Anledning: Han förstod inte att hon var under 15 år. Tingsrätten tyckte inte heller att han hade någon anledning att tro att hon var under 15.

Felaktigt beslut

Madeleine Leijonhufvud är professor i straffrätt och expert på sexualbrottslagstiftningen. Hon känner inte till gårdagens dom, men drar paralleller till tidigare domar. Bland annat fallet där Högsta domstolen friade en 25-årig man från våldtäkt mot en 13-årig flicka. Istället dömdes han för sexuellt utnyttjande. Här var frivilligheten viktig när HD kom fram till sitt beslut.

Ett felaktigt beslut, menar Madeleine Leijonhufvud.

– Problemet är att domstolarna inte förstår hur flickor ser ut nuförtiden. Puberteten inträffar i 12 - 13-årsåldern. De flickorna ser inte ut som små spetor. De är fysiskt utvecklade, men de är inte mentalt mogna, säger hon.

Lagen ska ses över

Den tre år gamla lagstiftningen ska nu ses över. Men om just den här frågan kommer att tas med är inte klart.

– Direktiven till utredningen är inte klara än, säger Rickard Wessman, pressekreterare hos justitieminister Beatrice Ask (m).

Men en sak som man helt säkert kommer att titta på är om begreppet ”samtycke” ska finnas med i den nya lagen. Alltså att en person måste ha sagt ja till sex för att det inte ska kallas för våldtäkt.

Det vore bra tycker Madeleine Leijonhufvud. Men hon kräver mer än så för att skydda barn under 15.

– Vi har ett antal domar som inte stämmer med lagen. Om HD inte följer lagen så måste utredningen se över även den delen av lagen.

Våldtäkt enligt lagen

Om någon tvingar sig till sex genom hot eller våld räknas det som våldtäkt.

Våldtäkt är det även om offret varit i ”ett hjälplöst tillstånd”. Ett hjälplöst tillstånd kan bero på alkohol, narkotika eller sjukdom.

När det gäller barn under 15 år krävs varken hot eller våld för att begreppet våldtäkt ska användas. Det går inte heller att skylla på att barnet själv var med på att ha sex.