Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Grannfejden som aldrig tar slut

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-03

Utpekade familjen: Vi är dömda på förhand och blir orättvist behandlade

I över 20 år har grannfejden i en by utanför Haparanda pågått.

En familj utpekas som skyldig. Men själva anser de sig förföljda av samhället.

På onsdagkvällen tog Uppdrag granskning upp fallet – som får alla inblandade, inte minst myndigheterna, att känna maktlöshet.

I över 20 års tid har den lilla jordbruksbygden Nedre Vojakkala utanför Haparanda varit del i en grannfejd – som aldrig tycks ta slut.

Våldsamma bråk, hot och skottlossning. Dåden är många och har hela tiden eskalerat i styrka.

2004 knivhöggs en 51-årig man i ryggen. 2006 sköts en man i benet. Och så sent som i maj i år slogs en man ner med en yxa. Bland mycket annat.

Ett hundratal polisanmälningar

Bakom gärningarna står en familj som sägs hota och trakassera sin omgivning – men som själva anser sig förföljda av samhället.

Problemen uppstod då familjen, en pappa och åtta vuxna barn, för över 20 år sedan flyttade till Nedre Vojakkala. Knivöverfall, stenkastning, ofredande och trakasserier hör till punkterna på den allt längre listan över polisanmälningar.

Sammanlagt har ett hundratal polisanmälningar gjorts. De flesta av dem har lagts ned i brist på bevis.

Oroliga grannar

Aftonbladet har varit på plats vid minst ett par tillfällen för att skildra grannfejden.

Reportrarna har mött oroliga grannar, många så rädda att de inte ens vågar berätta vad som hänt.

– Då åker jag på stryk eller något ännu värre, sade en man i december 2006.

Dock har även familjen sjäv råkat illa ut. För några år sedan utsattes dess hus för skottlossning. Själva menar de att de är förföljda och diskriminerade – för att de är romer. För Uppdrag gransknings reporter förklarar dottern att det är omöjligt att förstå hur det är att tillhöra en minoritet om man själv inte är del i den.

Maktlösa myndigheter

Dottern säger att grannarna medvetet hetsar hennes handikappade syskon.

– Det har skapats en felaktig bild i media och att det påverkat både grannar och myndigheter, säger dottern till Uppdrag gransknings reporter och fortsätter:

– Vi är dömda på förhand och blir orättvist behandlade.

Ord står mot ord

Myndigheterna står helt maktlösa.

Kommunen menar att det är polisens ansvar.

– Vi försöker givetvis mildra det som händer och sker där. Men det som skett sista åren är ren brottslig verksamhet och det ligger inte inom kommunens kompetens. Det måste helt och hållet hanteras av polis och åklagare. Vi kan inte och ska inte hantera brottslig verksamhet, säger kommunalrådet Sven Erik Bucht.

Han menar att det enda de kan göra är sådant som står i socialtjänstlagen. Men att den bygger väldigt mycket på frivillighet.

– Det finns andra myndigheter som kan gå in med tvångsåtgärder, men det kan inte vi i kommunen göra. Det är psykiatrin som landstinget har hand om, och Socialstyrelsen har varit involverad.

Polisen har inte heller kunnat göra mycket åt problemen, ofta eftersom ord står mot ord. Men vad de egenligen anser är oklart då de inte velat svara på Uppdrag gransknings frågor.