Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

"Färsk" pasta 6 veckor gammal

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-01-04

"Efter 34 dagar är den inte så spänstig längre"

Den färska pastan som säljs i butiken kan vara sex veckor gammal. Men det kan du inte veta när du köper den. Tillverkningsdagen sätts inte ut.

- Ju längre hållbarhet färsk pasta har, desto mer behandlad är den, och det påverkar smaken, säger Göran Kosti, som säljer dagsfärsk, handgjord pasta.

Hur gammal är maten? Ingen som vet. Det här köpte vi i går, den 3 januari. Den frysta laxen och scampin är märkta med hållbarhetsdatum som sträcker sig in på nästa år. Men när de är fiskade och förpackade? När är gröten kokad och pitabrödet bakat?

Nästan all färsk pasta tillverkas utomlands. Även de svenska märkena Kungsörnen, Signum och Änglamark är tillverkade i Danmark eller Italien.

Pastan är märkt med bäst före-dag.

Bara Änglamarks pasta är märkt med tillverkningsdag. När du köper den vet du exakt hur gammal pastan är.

Ju längre hållbarhet tillverkaren sätter på sin pasta, desto större är naturligtvis chansen att den blir såld innan bäst före-datum passerats.

Gaser håller bakterier borta

Men vem bestämmer hur gammal pasta får vara som säljs som färsk?

För att hålla, är pastan förpackad under särskild atmosfär: syret har ersatts med gaser som hämmar tillväxten av bakterier. Däremot tillsätts inga konserveringsmedel.

Alla tillverkare gör egna kvalitetskontroller för att fastställa hållbarhet. Och kommer fram till olika resultat, trots att produkterna är i de närmaste identiska.

Kungsörnen som har en hållbarhet på 42 dagar hänvisar till branschpraxis.

- Vi skulle kunna hålla den ännu längre, men vi vill ha god marginal så att det inte ska hända något, säger Jonas Kaveryd, marknadschef på Ceralia.

Men vid en rundringning visar sig praxis variera.

Kortast hållbarhet har Pastella och Dafgård satt på pastan.

- När konsumenten köper hem pastan ska den hålla sig ytterligare ett antal dagar. Efter 34 dagar plus ett antal dagar till är pastan inte lika spänstig längre, säger Jan Söderholm, marknadschef på Dafgård och tillägger:

- Sedan kan man inte tänja på begreppet färsk pasta hur mycket som helst, tycker vi.

Längst hållbarhet för pastan har Rana. Den italienska tillverkaren har 40 procent av hela Europamarknaden och är störst i Sverige när det gäller fylld pasta. På den fyllda färska pastan har Rana en hållbarhet på 60 dagar och på bandpastan 45 dagar.

- Det har med förpackningen att göra. Det blir mindre luft i förpackningar med den fyllda. Och sedan pastöriseras först varan och sedan hela förpackningen, säger Tony Sköld på Diné Food som importerar Rana pasta.

"Tveksamt med sex minuters koktid"

Är färsk pasta lika god efter fem-sex veckor?

Ja, hävdar alla tillverkare. Utom Pastella som är störst i Sverige med dryga 40 procent av marknaden.

Marknadschef Ola Donnersten svarar utan tvekan nej. Pastan är torrare efter så lång tid, säger han och är kritisk till långa koktider på färsk pasta.

- Du ska inte behöva koka in en massa vatten i färsk pasta. Pastöriseras pastan hårdare blir hållbarheten längre, men du får också en längre koktid, säger Ola Donnersten.

- Det finns färsk pasta som har koktid på 6 minuter och det är tveksamt om den ska kallas färsk.

På Pasta Pavatotti i Stockholm tillverkas färsk pasta för hand med daglig leverans till butiker och restauranger.

Delägaren och produktutvecklaren Göran Kostic anser inte att färsk pasta måste ätas första dagen.

"Håller en vecka i kylskåp"

- Visst är den godast när den är alldeles nygjord, men ofylld pasta som tagliatelli håller en vecka i kylskåpet. Smakupplevelsen kan vara densamma förutsatt att pastan är tillverkad på rätt sätt. Smaken beror lika mycket på hur pastan är tillverkad, och vad den består av, som hur gammal den är, anser han.

- Men ju längre hållbarhet den färska pastan har, desto mer behandlad är den som regel, och det påverkar smaken.

Fotnot: Pastörisera betyder att man förstör sjukdomsalstrande bakterier genom att hetta upp livsmedlet.

Lena Anderfelt, konsument