Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Betygskompromiss väcker känslor

Publicerad 2015-02-11

Reaktionerna på regeringens kompromiss med Alliansen lät inte vänta på sig.

Betygsöverenskommelsen väcker heta känslor – från olika håll.

– Det finns noll stöd för att införa betyg från årskurs fyra. Elever i 100 skolor kommer nu behöva vara försökskaniner, säger Ellinor Eriksson, SSU:s ordförande.

– Bra uppgörelse. Nacka nappar på detta försök, säger Mats Gerdau (M), kommunalråd i Nacka.

Regeringens skolöverenskommelse med Alliansen tycks inte lämna någon oberörd.

Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet som varit kritiska mot tidigare betyg, menar att det är bra att båda de politiska lägren ansträngt sig för att komma överens.

Lärarbasen: "Kan inte jubla"

Resultatet av överenskommelsen är hon dock tveksam till.

– Vi kan inte jubla över att det blir en försöksverksamhet med betyg i årskurs fyra, men det är ett betydligt bättre alternativ än att införa tidigare betyg direkt. Det måste dock genomföras efter konstens alla regler och det måste framför allt utvärderas, säger Jaara Åstrand.

Anders Almgren, vice ordförande i Lärarnas Riksförbund, kommenterar beskedet i en artikel i Skolvärlden:

– Det är sorgligt att när riksdagen för en gångs skull enas om något, så har man fel fokus. Tidigare betyg löser inte skolans problem. Det finns inget som visar på att betyg i tidiga år ger bra effekt på skolresultaten.

Inte heller Ellinor Eriksson, SSU:s ordförande, är särskilt nöjd med dagens besked.

– Det finns noll stöd för att införa betyg från årskurs fyra. Elever i 100 skolor kommer nu behöva vara försökskaniner. Alternativet, att samtliga skolor i hela Sverige skulle bli påtvingade Björklunds galna skolpolitik hade dock självklart varit värre, säger hon.

Kritik från V

Daniel Riazat, utbildningspolitisk talesperson (V) är mycket negativ till beskedet.

– Det är beklagligt att Gustav Fridolin viker ned sig och väljer att fortsätta med den experimentverkstad som Jan Björklund har haft under åtta år, säger han.

– Efter åtta år med alliansstyre, där svensk skola inte alls har handlat om långsiktighet eller brytt sig om forskning, väljer regeringen att gå samma väg. Man skulle ha hållit kvar den linje vi har haft, att vi inte ska införa betyg från fjärde klass utan att man ska utvärdera vad som har skett med betyg från årskurs sex.

Även betygsforskaren Alli Klapp, en av Sveriges ledande forskare på betyg och knuten till ansedda Columbia University i New York, är skeptisk. I en intervju med TT säger hon:

– Vi vet att skolsystemet är segregerat och risken är att det blir skolor med enbart högpresterande elever som vill vara med.

Gillar överenskommelsen

Men det finns också de som gillar överenskommelsen. Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande i Nacka, ger tummen upp.

– Bra betygsuppgörelse. Nacka nappar på detta försök och jag förutsätter att några av våra skolor får vara med. Vi är en stor kommun med många olika typer av skolor och socioekonomisk spridning och har länge arbetat för tydlig information till föräldrarna om hur det går för deras barn i skolan, säger han.