Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

"Jag sitter inte och längtar efter ministerjobbet"

Publicerad 2014-07-10

Förra S-ledaren Mona Sahlin blir nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

Uppdraget är på två år och en comeback i en eventuell S-regering känns avlägsen.

– Jag blev minister för första gången för 24 år sedan. Tro det eller ej, men jag sitter inte och längtar efter det jobbet. Däremot är kampen mot rasism det som känns viktigast för mig, säger Mona Sahlin till Aftonbladet.

Regeringen avslöjade tidigare i somras att man efter förslag från två utredare, skulle tillsätta en ny nationell samordnare som ska arbeta förebyggande mot extremism och värna demokratin, skriver TT.

– Det här är det viktigaste beslutet jag har fattat som demokratiminister, sa statsrådet Birgitta Ohlsson (FP) på presskonferensen där tillsättningen presenterades.

– Mona Sahlin har stått på barrikaderna för människors rättigheter, lägger hon till.

Högerextremism i särställning

Mona Sahlin säger att hon är hedrad. Hon definierar "våldsbejakande extremism" som grupper som inte bara bejakar utan också är beredda att använda våld för politiska och religiösa syften.

Under året har diskussionen i Sverige handlat om vilka som är farligast, nazister, våldsvänstern eller jihadister.  Den debatten är fruktlös, menar Mona Sahlin.

– De högerextrema har en särställning med tanke på historien och morden som har begåtts under de 20 åren. Men jag håller inte med dem som säger att antifascism alltid är självförsvar. Att hugga en nazist med en kniv i ryggen är ett hot mot demokratin, på samma sätt som det också är ett hot mot demokratin att vara tyst mot nazismen.

Även de unga män som åker från Sverige för att strida för olika islamistiska grupper i bland annat Syrien kan innebära en fara när de kommer hem.

Trött på ministerfrågan

– De kommer med nya erfarenheter och det är en ny situation som vi måste lära oss att hantera, säger hon.

Hur man ska få extremisterna på rätt väg rent konkret är en svårare fråga. Grupper som Exit, som hjälper avhoppade nazister, är ett av alternativen. Vad gäller muslimska extremister finns olika projekt i Storbritannien som Mona Sahlin ska titta på.

– På den nationella nivån måste man vara övertydlig att hot och våld ska motarbarbetas. På lokalnivå måste skolor, lärare och andra ha kunskap. Det är viktigt att inte vara naiv. Före Utøya var det inte många som trodde att högerextremismen kunde ta sig ett sådant uttryck.

Uppdraget är på två år och på frågan om det innebär att hon inte ska ta plats i en eventuell s-regering svarar Mona Sahlin med ett uppgivet skratt.

– Jag är så trött på att prata om det. Jag lever i nutiden och det är det är det här som händer just nu. Vad jag kommer att göra om tre, fem, eller åtta år, har jag ingen aning om.