Reinfeldt pressad i SVT:s "Agenda"

Publicerad 2014-06-01

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) pressades hårt i SVT:s "Agenda" på söndagskvällen.

På kort tid har Moderaterna förlorat sju procentenheter av väljarstödet, enligt SCB.

– Det är ett mycket allvarligt läge och med ett sådant valresultat så kan Alliansen inte fortsätta, sa Reinfeldt.

Moderaterna gjorde sitt sämsta val sedan 1970 i EU-valet.

Samtidigt står det klart att partiet enligt SCB har förlorat sju procentenheter av väljarstödet inför riksdagsvalet.

– Det är ett mycket allvarligt läge och med ett sådant valresultat så kan Alliansen inte fortsätta och då blir det en annan majoritet, lite oklart vad det är för majoritet, vilka partier den innehåller och vilken politik den ska föra, sa Fredrik Reinfeldt i SVT.

"Resonerar annorlunda"

När Aftonbladet träffade Fredrik Reinfeldt efter sändningen beskrev han EU-valet som något väsensskilt jämfört med ett riksdagsval:

– Det verkar som att många väljare resonerar annorlunda i val till EU-parlamentet. Det har framför allt drabbat Socialdemokraterna och Moderaterna. Det ska vi gå igenom och långsiktigt fundera över men det kommer vi att behöva göra efter de allmänna valen.

På frågan vad han konkret vill göra för att bryta den negativa trenden för Moderaterna svarade Reinfeldt:

– Jag tror väldigt mycket på att när man går mot ett tredje val så handlar det om att dels visa upp att vi har reformerat Sverige och gjort väldigt mycket av de förändringar som människor i tidigare val eftersökte, att vi har levererat det vi sa, men också att vi behöver vårda och utveckla en del av de reformer vi gör.

Kritiserade Miljöpartiet

Fredrik Reinfeldt återkom flera gånger till Miljöpartiet under utfrågningen i Agenda och han ställde sig frågande till hur partiets visioner skulle te sig om de omsattes i praktik:

– Vi har just lyssnat på ett miljöparti som på kongressen lovar kärnkraftsavveckling och att bekämpa tillväxt, någon står med en skylt och säger nu blir det en feministisk revolution och jag vet inte riktigt hur det kommer att drabba och påverka människor i Sverige

Efter att SVT-kamerorna släckts ifrågasatte han återigen om väljarna verkligen vill ha Miljöpartiet i regeringsställning.

– Jag tror väljarna resonerar annorlunda i val till Europaparlamentet än i allmänna val. Jag vill också säga att det är bara att ta in, vill svenska folket möta det som Miljöpartiet nu kräver ska ske, bekämpa tillväxt, stoppa valfriheten, stänga ner kärnkraften och göra det svårare med transporter, säger Fredrik Reinfeldt till Aftonbladet.