Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Kurder från förlorare till vinnare

Ledare för de syriska kurderna på Stockholmsbesök

För några veckor sedan var han på väg att bli en av Syrien-konfliktens stora förlorare.

Nu är kurdledaren Salih Muslim i Stockholm för att berätta om kurdiska framgångar på slagfältet mot Islamiska staten.

Detta sedan USA och Turkiet gjort helt om.

Ledaren för PYD, det största kurdiska partiet i Syrien, är en bred man i mörk kostym och tät mustasch. Han sitter framme vid podiet i Kurdiska rådets lokaler i Stockholm. Ovanför hans huvud en bild på PKK-ledaren Abdullah Öcalan som sitter fängslad på livstid i Turkiet.

Muslims röst är förvånansvärt vek när han berättar om situationen i staden Kobane som ligger precis vid gränsen till Turkiet.

Staden har blivit en symbol i kampen mot Islamiska staten, terrorgruppen som haft så makalösa framgångar på slagfältet i Syrien och Irak och som satt skräck i en hel värld.

För en dryg månad sedan var Kobane på väg att falla i händerna på IS. Kurderna vädjade om stöd från USA och Turkiet. Båda var ovilliga hade sina särskilda skäl för att inte hjälpa till.

– Det internationella trycket fick dem att ändra sig, säger Muslim. Det är vi glada för.

Tystnad

Intensifieringen av de amerikanska bombningarna och Turkiets beslut att låta kurdiska trupper från Irak passera den turkiska gränsen räddade de syriska kurderna. USA hade helt enkelt inte råd att låta IS ta staden och vinna en symbolisk seger när president Obama precis bildat en internationell koalition för att krossa rörelsen.

Sedan dess har det varit rätt tyst om Kobane. Det innebär inte att kriget är över.

– Senaste dagarna har vi kunnat rycka fram i de östa och södra delarna av Kobane, berättar Muslim. De amerikanska bombningarna har slagit ut många av IS försörjningsvägar.

Men trots förstärkningar från Peshmerga, de irakiska kurdstyrkorna, och amerikanska bomber så har IS lyckats bita sig kvar i stadens utkanter.

– De minerar alla byggnader när de lämnar så vi måste vara väldigt försiktiga, säger Muslim.

Han är själv smärtsamt medveten om krigets fasor. Det är bara ett drygt år sedan han förlorade en av sina söner som stred mot syriska al-Qaidagrupper.

Avancerade vapen

Jag frågar hur det kan komma sig att IS kan göra så hårt motstånd trots att de syriska kurderna fått hjälp utifrån.

Muslim plirar genom sina glasögon ut över den bänkade journalistkåren innan han svarar.

– IS får hela tiden nya förstärkningar. De kontrollerar två gränsövergångar mot Turkiet där nya krigare kommer in. Dessutom har de en stor arsenal av avancerade vapen som de tagit från den irakiska armén.

Kampen för att bevara Kobane som en kurdisk stad och upprätthålla ett kurdiskt territorium i Syrien har enat kurder som grupp.

– Hela det kurdiska folket är enat i kampen för att rädda Kobane, säger Salih Muslim som hoppas på flera steg mot kurdernas dröm, en gemensam stat för kurderna som nu är utspridda i Syrien, Turkiet, Irak och Iran.

Något som möter hårt motstånd från framförallt Turkiet som ser den stora kurdiska minoriteten i landet som ett säkerhetsproblem. President Tayip Erdogan är mer orolig för kurderna än han är för islamiska staten.

Salih Muslim må vara en vinnare för stunden men frågan är hur det går i det långa loppet.