Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Flera döda i nya strider

Publicerad 2014-05-05

Minst två bepansrade trupptransportfordon och flera separatister har flytt från strider i östra delen av den separatistkontrollerade staden Slovjansk i östra Ukraina, rapporterar Reuters.

Skottlossning har kunnat höras kontinuerligt och verkar vara närmare stadskärnan i dag, enligt en av Reuters korrespondenter.

Intagit tv-torn

En ukrainsk minister uppger att dödsfall rapporterats i strider kring Slovjansk, enligt AFP.

Samtidigt rapporter Interfax att ukrainska styrkor intagit TV-tornet i Slovjansk och att separatister tvingats retirera inåt staden.

Bank stänger

De senaste tio dagarna har 38 bankomater, 24 kontor och 11 transportbilar utsatts för överfall och mordbränder, enligt Ukrainas största bank, Privatbank. Banken stänger tillfälligt sina kontor i de separatistkontrollerade städerna Donetsk och Luhansk. Enligt banken kan den inte utföra transaktioner med kontanter i regioner där dess medarbetares liv riskeras.

Beslutet kommer efter ytterligare upptrappningar av konflikten i Ukraina som i helgen även spreds till staden Odessa i söder.

Ska möta EU 13 maj

Privatbank har blivit en måltavla för de proryska separatisterna sedan en av bankens ägare, miljardären Ihor Kolomojskyj, utsetts till guvernör i närliggande Dnipropetrovsk och utfärdat en belöning på motsvarande cirka 65 000 kronor för överlämnandet av ryska "sabotörer".

Ukrainas regering kommer att möta Europakommissionen i Bryssel den 13 maj, rapporterar AFP.

Enligt Reuters säger en talesperson för den tyska regeringen att separatisternas plan på en folkomröstning den 11 maj i östra Ukraina är grundlagsvidrig och hotar att trappa upp situationen.

15.30 LIVE-TV Svenske majoren som fördes bort berättar om händelsen