Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Socialministern kritiserar Hedda Cares tester

Publicerad 2020-04-24

Privatpersoner kan köpa antikroppstester hos Camilla Läckbergs vårdföretag Hedda Care. Nu rasar professor Björn Olsen, som har använts i annonseringen men aldrig stått bakom att testet erbjuds till privatpersoner.

Vårdföretaget Hedda Care, som grundats av Camilla Läckberg, säljer tester till privatpersoner som vill ta reda på om de är immuna mot covid-19. I annonseringen hänvisar företaget till professor Björn Olsen som känner sig lurad.

Socialminister Lena Hallengren (S) riktar skarp kritik mot företaget.

För 950 kronor kan man som privatperson köpa ett antikroppstest hos Camilla Läckbergs vårdföretag Hedda Care, för att ta reda på om man har utvecklat antikroppar mot det nya coronaviruset. Ett positivt provsvar innebär enligt företagets informationssida att man har antikroppar mot viruset och därför inte kan vara smittsam.

Men testet ger inte tillräckligt säkra svar på individnivå för att utlova detta. Det säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, som på företagets hemsida anges som en av experterna bakom testet.

– Det här är rent åt helvete, nu blir jag skitsur. Det här är illa. Vi stod bakom att man använde testet för att undersöka immunitet i stora grupper på äldreboenden, inte något annat, säger Björn Olsen.

TT: Så du står inte bakom att testet nu erbjuds till privatpersoner?

– Nej, det gör jag verkligen inte.

Läckberg: De lydde inte

Camilla Läckberg uppger att hon uppmanat Hedda Cares ledning att inte erbjuda tester till privatpersoner, "vilket inte hörsammats", skriver hon på Instagram.

"Jag är stolt ägare i Hedda Care men som ägare är man inte alltid informerad i de operativa beslut som tas", heter det i Läckbergs inlägg.

Läkemedelsverket avråder starkt privatpersoner från att testa en eventuell immunitet i dagsläget. Enligt myndigheten kan sådana tester vara direkt farliga.

– Man måste vara medveten om vilken prestanda de har. Det kan låta bra om det exempelvis är 90 procent säkert, men det innebär att vart tionde test visar fel, säger Ewa-Lena Hartman, gruppchef på enheten för medicinteknik på Läkemedelsverket.

Risken, säger hon, är att du vaggas in i en falsk säkerhet.

– Det kan vara lika illa om testet ger ett falskt positivt svar, som att det är falskt negativt. Om det är falskt positivt riskerar du att tro att du är immun fast du inte är det, medan du kan tro att du är frisk om det är falskt negativt.

Måste rapporteras

TT: På företagets hemsida står det att testet är "kontrollerat av Läkemedelsverket", har ni kontrollerat det?

– Nej, det är olyckligt om man uttrycker sig så, eftersom det kan misstolkas. Vi godkänner eller kontrollerar inga tester, vi utför tillsyn, säger Ewa-Lena Hartman.

TT: Känner du till något test för antikroppar vid covid-19 som är lämpliga för privatpersoner?

– Nej, det gör jag inte. En annan aspekt är att covid-19 är en anmälningspliktig sjukdom som lyder under smittskyddslagen, varför man måste rapportera in alla fall av den.

TT: Men det är ju antikroppar man letar efter?

– Det spelar ingen roll. Det här är en diagnos som lyder under smittskyddslagen och måste rapporteras.

Minister reagerar

Socialminister Lena Hallengren (S) reagerar på uppgifterna om testerna.

"Att kapitalisera på människors oro under en pandemi och dessutom ge dem en falsk trygghetskänsla eftersom testerna inte är säkra enligt experterna – det är en ny bottennivå. Girigheten har fått ett nytt ansikte", skriver hon i en kommentar till TT.

"Nu räcker det. Ansvariga på Hedda Care borde skämmas", skriver hon vidare.

TT har sökt Hedda Care för en kommentar. Efter intervjun med Björn Olsen plockades hans namn bort från företagets hemsida. Men antikroppstestet erbjuds fortfarande till privatpersoner.

Rättad: I en tidigare version av artikeln fick Björn Olsen fel titel.