Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Snabba omställningen kan ha räddat företaget ur krisen

Publicerad 2020-04-12

Ronnie Wiklund, vd och grundare av Banderoll.

Det lilla tryckeriet Banderoll i Uppsala var på väg mot en säker konkurs efter att ha tappat nästan 85 procent av sin omsättning i spåren av coronaviruset.

Då valde man att helt tänka om, och efter att ha samlat ihop sina sista pengar satsa man allt på att köpa in skyddsutrustning till vården. Ett krisdrag som kan ha räddat företaget.

Ronnie Wiklund, som startade företaget 2007, hade precis genomfört den största investeringen någonsin för att under 2020 kunna växla upp verksamheten när coronaviruset plötsligt lamslog hela branschen.

– Banderoll är ett litet tryckeri med en omsättning på närmare sex miljoner under 2019, och jag har också tre anställda. I december förra året så valde vi att köpa in helt ny utrustning för att kunna satsa ordentligt, det var en kostsam investering, säger Ronnie Wiklund.

Banderoll-ägaren Ronnie Wiklund (närmast) och Mårten Edgren ser över beställningarna.

Vårens mässor skulle betala för vinterns investeringar

Målet för den nya storsatsningen var vårens alla mässor. Men regeringen och Folkhälsomyndighetens rekommendationer och begränsningar har satt stopp för alla större evenemang.

– Det tog en stund innan effekterna av viruset började visa sig. Vi hade ganska många större ordrar som vi höll på att slutföra. Men när de var klara och levererade, ja, då blev det mer eller mindre ett mörker.

Hur stor del av omsättningen har ni tappat på grund av epidemin?
– Någonstans kring 80–85 procent ungefär. Planen var ju att vi skulle börja leverera för fullt under de stora mässorna som skulle dragit igång nu under våren. Men allting ställdes in, hela branschen också kan man väl säga, säger Ronnie Wiklund.

Kontaktades av sin agent i Kina

När allt såg som mörkast ut hörde en av företagets agenter från Kina av sig och berättade att man hade fått tag på leverantörer av skyddsutrustning till vården, och frågade om det kunde vara intressant även för Sverige.

– Det är en agent som jag har jobbat med i över 20 år, och som vi vanligtvis köper alla våra profilprodukter av. Hon berättade att hon hade fått tag på leverantörer för munskydd, visir och dräkter, som de redan börjat leverera till Italien och Spanien.

Och ni nappade på erbjudandet?
– Vi hörde av oss till våra leverantörer och berättade att vi tvingades vänta med betalningarna till dem, sedan satsade vi allt vi hade kvar och skickade de första beställningarna till Kina.

Vad fick ni för reaktion från leverantörerna när ni sa att de inte skulle få sina pengar?
– De är lika påverkade som oss av den här krisen, och behöver också få in sina pengar. Men alternativet var en konkurs, och då skulle de ändå inte få några pengar, på det här sättet kan vi göra rätt för oss.

Delar av den första leveransen med munskydd som kom för bara några dagar sedan.

”Marknaden i Kina är rena vilda västern”

I början av veckan kom den första efterlängtade leveransen från Kina, rejält försenad, och nu skulle det visa sig om skyddsutrustningen man hade beställt levde upp till förväntningarna.

– Marknaden i Kina är rena vilda västern just nu. Det är många som blir blåsta på pengar, eller som får skyddsutrustning som inte håller måttet, så det är klart att det var lite spänt innan vi hade öppnat det första paketet. Men det är samtidigt en agent som jag litar otroligt mycket på, och vi har väldigt noga med att se till så att grejerna vi köper hem har rätt certifikat och dokumentation, är testade i labb och uppfyller de krav som sjukvården ställer.

På onsdagen levererades de första 10 000 munskydden till de kunder som hittills har lagt beställningar, däribland Akademiska sjukhuset, och enligt Ronnie Wiklund har reaktionerna hittills bara varit positiva.

– Jag har inte pratat med kunderna själv, men jag har fått meddelande om att de var väldigt nöjda.

Bara kommuner och regioner

Förutom Akademiska sjukhuset i Uppsala är det ytterligare några regioner, och kommuner, som hittills har beställt skyddsutrustning.

– Vi kommer bara att sälja till kommuner och regioner, inte till privatpersoner.

Uppsala kommun?
– Nej, vi har ännu inte levererat något till Uppsala kommun. Däremot Akademiska sjukhuset och ambulansen i Uppsala.

Förutom munskydd väntar Banderoll också in leveranser av både engångsvisir och långärmade rockar. Men just leveranserna är det största problemet.

”Handlar om att överleva”

– Det är frakten som just nu begränsar antalet vi kan ta hem. Det och vår likviditet. Hade vi kunnat få hjälp med leveranserna mellan Sverige och Kina, och att kommuner och regioner hade förskottsbetalning, hade vi kunnat ta hem betydligt större volymer. Just nu kan vissa leveranser dröja 10–14 dagar, men nu börjar det i alla fall komma hem grejer.

Kommer ni att överleva tack vare det här?
– Som det ser ut just nu tror jag att vi kommer att klara det här. Vi packade och levererade de 10 000 första munskydden tidigare i veckan, säger Ronnie Wiklund och fortsätter.

– Jag vill poängtera att vi inte gör det här för att tjäna en massa pengar. Det handlar om ren överlevnad för oss, samtidigt som vi vill hjälpa vården. De pengar vi får in nu kommer vi att använda för att köpa in ännu mer skyddsutrustning.