Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Körde in på skolgård för att undvika polisen – åtalas

Publicerad 2020-07-16

Flera barn fick flytta på sig när en man på en trimmad moped försökte fly från polisen.

Nu åtalas han för grov vårdslöshet i trafiken och olovlig körning.

MC-polisen tog upp jakten på den trimmade mopeden i centrala Tierp, norr om Uppsala, efter att föraren vägrat stanna för en poliskontroll på eftermiddagen, den 20 maj i år. Polisen hade velat stoppa föraren eftersom mopeden som kan klassas som en motorcykel saknade reg-skylt, enligt åtalet.

Körde genom skolgård

Föraren som är i 17-årsåldern körde 70 kilometer i timmen i en kilometer innan när han svängde in på en skolgård för att undvika polisen. Där fick flera barn flytta på sig när han passerade i 30 kilometer i timmen på väg mot järnvägsstationen, enligt åtalet. Han hann passera tre flervägkorsningar utan att sakta ned eller kontrollera omgivningen innan polisen fick stopp på honom.

Han åtalas för grov vårdslöshet i trafiken eftersom han enligt åklagaren ”visat en uppenbar likgiltighet för andra människors liv och egendom”. Han åtalas även olovlig körning eftersom han inte har rätt att köra motorcykel.

Mannen erkänner vårdslöshet i trafiken, men inte grov vårdslöshet i trafik eftersom han bromsade ner, tutade och varnade personerna vid skolan. Han berättar även i förhör med polisen att han kände sig tvingad att köra in på skolan av MC-polisen som följde efter honom. Han erkänner olovlig körning.

Följ ämnen i artikeln