Rödebygänget slipper fängelse

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-01

Åklagaren: De är för unga för fängelse

De misstänks för brott som i normala fall kan ge ett eller två års fängelse.

Men åklagare Bengt Iwars kräver inte fängelsestraff för Rödebygänget.

– Nej, de är för unga. Och beträffande hemfridsbrottet har jag inte valt att beteckna det som grovt, säger Bengt Iwars till Blekinge läns tidning.

Straffet för trakasserierna som pojkarna misstänks ha utsatt familjen i Rödeby för kan därmed endast innebära övervakning eller några tusen kronor i böter, samt eventuellt skadestånd, rapporterar Blekinge läns tidning.

Domstolars praxis

Samtliga fem pojkar är åtalade för det misstänkta hemfridsbrottet på Rödebyfamiljens gård. Intrånget som ska ha skett om natten skulle i normalfall ge böter, i grova fall fängelse i upp till två år.

Bengt Iwars menar dock att brottet är att anses vara av normalgraden och att det inte är att beteckna som grovt.

– Domstolarna har en praxis att inte döma ut fängelse till så här unga personer. Därför blir fängelsestraff inte heller något som jag kommer att ta upp, säger Bengt Iwars till tidningen.

Skyddstillsyn

Den skottskadade 17-åringen har utöver hemfridsbrott också åtalats för olika former av trakasserier mot familjen, bland annat dödshot mot familjens son, nedklottring av familjens bil och sparkar mot bilen.

Brotten olaga hot och ofredande kan ge böter eller högst ett års fängelse. I det aktuella fallet kan straffet för 17-åringen bli skyddstillsyn.

– Det blir en ny fråga om skyddstillsynen fortsätter eller om påföljden ska skärpas på något sätt. Pojken var också ställd under övervakning. Möjligtvis kan den förlängas ett år, säger Bengt Iwars till Blekinge läns tidning.