Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

I dag ställs rött mot blått lag

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-07

Oppositionen presenterar sina skuggbudgetar

I dag blir alternativen i svensk politik tydliga.

Oppositionens skuggbudgetar ställs mot regeringens 32-miljardersbudget.

Aftonbladet.se rapporterar, analyserar och i eftermiddag kan du chatta med Thomas Östros, sossarnas skuggfinansminister.

– Budgeten är kliniskt ren från investeringar för att arbetslösa ska få jobb, sa Östros när finansminister Anders Borg presenterade regeringens budget för 2009.

– I stället är det bara samma gamla skattesänkningar som vanligt, fortsatte Östros.

Överens med regeringen

I dag är det han som ställs till svars när socialdemokraterna presenterar sitt budgetalternativ.

En hel del är redan känt och om ett och annat är man faktiskt överens med regeringen.

Sossarna vill precis som alliansen sänka arbetsgivaravgiften. Men medan regeringen nöjer sig med en procentenhet tar socialdemokraterna i med 2,5 procent för småföretagen.

Sänkt bolagsskatt

Och precis som regeringen föreslår man en sänkning av bolagsskatten till 26,3 procent. S säger också ja till både regeringens första och andra jobbskatteavdrag - alltså sänkt skatt för alla som arbetar. Fast till skillnad från regeringen ska mest sänkt skatt gå till de som är med i a-kassan. Det tredje jobbskatteavdraget på 15 miljarder som införs från årsskiftet säger Östros, Sahlin och de andra nej till.

Yrkesutbildning och mer pengar till skolan är andra områden som socialdemokraterna vill satsa på. Och så vill man återinföra fri entré på statliga museer.