”Väljarna tror inte Alliansen överlever en valförlust”

Publicerad 2013-07-03

Ny undersökning från Aftonbladet/United minds

VISBY. Alliansen spricker om regeringen förlorar valet.

Det tror två tredjedelar av ­väljarna enligt Aftonbladet/­United minds undersökning.

Carl Melin.

Det var länge sedan Alliansen visade positiva resultat i någon opinionsmätning. I stället har den sittande regeringen fått bakläxa av väljarna gång på gång och tvingats se förtroendet minska.

I senaste Aftonbladet/United minds mätning tror dessutom en tredjedel av de tillfrågade att Alliansen splittras efter valet nästa år oavsett resultat.

”Glädjen har slocknat”

Enligt Carl Melin, analyschef på United minds, är orsaken till väljarnas pessimism tydlig.

– Den glädje och kraft som fanns 2006 har slocknat, säger han.

I centerledarens tal i Almedalen i fjol sa Annie Lööf själv att glöden hade falnat. I maj samlades därför Alliansen i hennes hemby Maramö i Småland för att "trycka på refresh-knappen".

– Maramömötet gjorde nog mer skada än nytta. För det blev uppenbart att det bara var pr. Budskapet var inte politik utan "vi gillar varandra". Det räcker inte, säger Melin.

Spricker vid förlust

Två tredjedelar av de tillfrågade i senaste Aftonbladet/United minds spår även att partiernas nuvarande allians med Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna spricker vid en valförlust.

– Göran Persson var trött under valet 2006. Det märktes. Socialdemokraterna hade inte så många idéer utan försvarade mest det partiet gjorde. Så upplevs nu Alliansen. Det spelar ingen roll om den har möten och grillar korv om den inte kommer med någonting som väljarna tycker är viktigt.

Alliansens framtid står nu i väljarnas händer.

– Inget av de fyra partierna vågar säga någonting annat än att Alliansen är första alternativet innan valet, säger Melin.

Följ ämnen i artikeln