Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Ny Farao skrämmer Egypten

Fruktan att islamisterna nu ska ta över helt

Egyptens president Muhammed Mursi påstår att han försvarar den egyptiska revolutionen.

Men när han själv skaffar sig mer makt än förre diktatorn Hosni Mubarak hade på sin tid är det få som tror honom.

Aftonbladets Wolfgang Hansson.

De senaste dagarna har våldet åter tagit över på gatorna i Egypten. Mursis motståndare tar till gatan för att försöka stoppa presidentens nya totala maktbefogenheter. I helgen dödades en 15-årig pojke när ett av Muslimska brödraskapets kontor attackerades.

Tajmingen av Mursis dekret är intressant. Det kom dagen efter att han varit med och fixat vapenvila mellan Hamas och Israel i Gaza. Kanske drabbades Mursi av hybris och trodde att han kunde ge sig själv nya maktbefogenheter utan större protester vare sig på hemmaplan eller i utlandet.

Istället exploderade Egyptens gator på nytt. Mursia anklagas för att försöka bli en ny Farao. Elaka tungor kallar honom Mursilino med anspelning på Italiens fascistiske diktator.

Nollställa

Många ser Mursis dekret om att ingen längre ska kunna upphäva presidentens beslut, varken domstolar eller parlament, som det största hotet mot landets begynnande demokratisering. Att Mursi i själva verket försöker nollställa den arabiska vårens framgångar.

Hur illa de uppfattas visas bland annat av att börsen i Kairo rasade med nästan tio procent i går.

Bakom ligger en fruktan för att Muslimska brödraskapet, som Mursi tillhör, ska bli de som i praktiken styr allt i Egypten och att de tänker förvandla landet till en strängt islamistisk stat.

Efter de starka protesterna verkar Mursi nu villig till en kompromiss. I eftermiddag ska han träffa domare för att försöka dämpa deras oro. I efterhand har presidenten hävdat att hans extra maktbefogenheter bara ska gälla "temporärt". Få tror honom.

Maktkamp

Senaste bråket är bara ännu ett exempel på den maktkamp som fortfarande pågår mellan den fallne diktatorn Mubarks stödtrupper, demokratiaktivisterna och islamisterna, segare i de demokratiska valen.

Mursi har rätt när han påpekar att väldigt få i den gamla maktapparaten straffats för de närmare 900 döda under den egyptiska revolutionen. Mubarak och hans söner dömdes men en rad andra höjdare friades. De flesta har inte ens ställts inför rätta. Bakom detta ligger militären som fram till nyligen var de som hade den egentliga makten.

Utvecklingen i Egypten oroar omvärlden. Många hade hoppats att den arabiska revolutionen skulle föra med sig verklig demokrati. Nu verkar risken uppenbar för återgången till diktatur bara med nya makthavare i täten.

En utveckling där demokratiaktivisterna som riskerade sin liv och egyptiska folket är de stora förlorarna.