Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Gabriellas mobil pejlad i Egypten

Uppdaterad 2012-09-02 | Publicerad 2012-09-01

Gabriella Gardell Freudenthals, 25, är fortfarande försvunnen i Egypten.

Hon tömde sitt konto före avresan och har därför inte använt något bankkort - men nu har polisen hittat ett spår.

– Hennes mobil har pejlats i Egypten efter den 20 augusti. Vad jag vet har vi inga uppgifter om att den pejlats i Sverige efter det, säger David Smitterberg, presstalesman på polisen i Visby.

Gabriella Gardell Freudenthals åkte ensam till Sharm el-Sheikh i Egypten för att vila upp sig efter en hektisk sommar som restaurangchef på krogen Hamnplan 5 i Visby. Hon bokade ett dubbelrum med havsutsikt på ett lyxigt all inclusive-hotell och skulle enligt planerna vara där 20–27 augusti.

Hennes sista kända ­kontakt med Sverige är ett sms till en vän förra ­tisdagen.

Nu har Gotlandspolisen pejlat hennes mobil och spåren går till Egypten.

– Hennes mobil har pejlats i Egypten efter den 20 augusti. Exakt position vet jag inte, säger David Smitterberg.

Polisen behöver hjälp av myndigheter i Egypten för att kunna ta spåret vidare.

”Lät som vanligt”

Pejlingen kan betyda att Gabriella Gardell Freudenthals är kvar i Egypten och aldrig kom med planet hem till Sverige den 27 augusti som planerat.

– Vad jag vet har vi inga uppgifter på att mobilen skulle ha pejlats i Sverige efter det, säger David Smitterberg.

Gabriella Gardell Freudenthals, 25, tog ut en större summa pengar, cirka 12 000 kronor, några dagar före avresan till Egypten. Kontot är i princip tomt och hon har därför inte använt sitt bankkort på drygt två veckor.

Men familjen och vänner tror inte att det betyder att hon håller sig undan frivilligt.

– Hon sa att hon hade växlat en del pengar inför Egypten-resan. Hur mycket vet jag inte, säger vännen Henrik Benndorf som Gabriella delade lägenhet med i Stockholm.

Han är den sista kända personen som träffade när hon gjorde sig i ordning på måndagsförmiddagen i förra veckan innan hon åkte till Arlanda.

– Nu så här i efterhand tycker jag att det är konstigt att hon åkte själv till Egypten. Hon är så social och har många vänner, men hon frågade aldrig om någon ville följa med, säger systern Alexandra Gardell.

”Lät som vanligt”

Gabriella åkte reguljärt via Kairo där hon mellanlandade och skickade ett sms till sin mamma i Visby.

– Hon skrev att hon ­väntade på planet på flygplatsen. Dagen efter skickade hon ett sms på förmiddagen där det stod att hon låg vid poolen och hade det jätteskönt, säger mamma Kristina Gardell.

Vännen Mikael Gustavsson är den senast kända ­personen som pratat med Gabriella på telefon. De ­hade träffats helgen före ­avresan hemma hos honom i Göteborg.

– Hon ringde mig vid 19-tiden på tisdagen. Då lät hon precis som vanligt. Hon var på hotellet i Egypten och det kom upp roomservice-personal med en ny vattenkokare samtidigt som vi ­pratade.

”Det är otäckt”

Samtalet avslutades efter ungefär tio minuter. Någon minut senare fick Mikael ett sms där det stod att hon ­hade slut på pengar på mobilen, berättar han. Nu är han orolig för sin vän.

– Gabriella är inte den sortens person som bara slutar höra av sig.

Han skickade flera sms till henne men fick inget svar. Hon har inte heller uppdaterat sin Facebook-sida som hon vanligtvis gör.

Enligt hotellets loggbok checkade Gabriella Gardell in den 20 augusti och ut klockan 12.40 en vecka senare, i måndags, den 27 augusti.

I början av veckan skulle Gabriella ha börjat ett nytt jobb, på restaurang Stockholms Matvarufabrik.

– Det är så otäckt, vi har inte hört någonting, hon skulle ha kommit in i måndags, men dessvärre har vi inte hört något från henne, säger Lola Nätteldal, restaurangchef.

Kristina Gardell anmälde sin dotter försvunnen i onsdags.

– Kriminalunderrättelsetjänsten håller på och undersöker hennes konton, om hon rest, senast kända iakttagelse med mera. Men det är ännu mycket vi inte vet, säger Magnus Frank på polisen i Visby.

”Rädd att hon är drogad”

Polisen vet ännu inte vilket flyg hon skulle ha åkt med eller om hon var ombord. Polisen har sagt till familjen att Gabriellas personnummer inte har registrerats vid gränsen på Arlanda. Men att det kan bero på brister i datorsystemet.

Alexandra och Kristina Gardell har med hjälp av ­familj, vänner och sociala medier försökt få svar på vad som kan ha hänt Gabriella.

– En person som vi fått kontakt med har gått med ett foto av henne till hotellet och där kände de igen henne. Så det känns skönt att få veta att hon verkligen varit i Egypten, säger Alexandra Gardell.

Familjen är nu oroad för att Gabriella kan ha träffat någon person som är inblandad i hennes försvinnande.

– Jag är rädd att hon har blivit kidnappad eller ­drogad. Något har hänt henne för det har blivit dödstyst och det är inte likt Gabriella, säger hennes mamma.