Jan Emanuel misstänkt för ekonomisk brottslighet

Uppdaterad 2012-11-11 | Publicerad 2012-09-10

Jan Emanuel Johansson

Jan Emanuel Johansson är delgiven misstanke om grov ekonomisk brottslighet.

Enligt åklagaren handlar det om bokföringsbrott och skattebrott.

– Jag är glad över att detta utreds. Det kommer med all säkerhet visa på att inga felaktigheter har begåtts, skriver Jan Emanuel Johansson i ett sms till Aftonbladet.

Tidigare riksdagsmannen och Robinsonvinnaren Jan Emanuel Johansson har vid sidan av sitt politiska engagemang drivit företag inom vård och behandling. På sina bolag har han tjänat miljonbelopp.

Jan Emanuel Johansson och två av hans partners är delgivna misstanke för grov ekonomisk brottslighet. Utredningen är nu i sitt slutskede och åklagaren ska fatta beslut om huruvida åtal ska väckas.

"Grova bokföringsbrott och skattebrott"

De har varit misstänkta sedan i februari då polisen utförde en husrannsakan. Enligt Helagotland.se hämtades då flera kartonger med papper vid två av HVB-hemmen, varav misstankar senare riktades mot det ena hemmet.

Thomas Langrot, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten, bekräftar att misstankarna riktas mot verksamhet vid behandlingshem i Göteborg, Norrtälje och på Gotland.

– Det har uppkommit misstanke om grova bokföringsbrott och grova skattebrott. De som är inblandade har samverkat och ett antal personer, bland annat Jan Emanuel, har blivit tilldelade offentliga försvarare, säger Thomas Langrot.

Ska fatta beslut om åtal

Hur mycket pengar det rör sig om kan han inte kommentera utan hänvisar till sekretess.

– Förundersökningen är slutförd och protokollen ska distruberas till de berörda. Därefter får de komma med sina egna synpunkter och sedan tar jag beslut om åtal ska väckas eller inte, säger åklagare Thomas Langrot.

Han tror att det rör sig om ett par månader innan ett beslut om åtal kommer fattas.

Jan Emanuel Johanssons försvarare, Thomas Bodström, har tagit del av förhören i utredningen.

"Har inte skrivit en enda siffra"

Enligt honom har Jan Emanuel Johansson anlitat personer för att sköta bokföringen och de tror inte att något fel har begåtts.

– Och visar det sig att det skulle vara fel så har Jan Emanuel inte haft någonting med det att göra. Han har inte skrivit en enda siffra i bokföringen.

Thomas Bodström tycker att det är bra att det görs en utredning.

– Och ju längre utredningen går desto tydligare blir det att han inte haft någonting med det att göra och att han inte kommer kunna fällas i domstol.

Även Jan Emanuel Johansson är positiv till utredningen.

– Jag är glad över att detta utreds. Det kommer med all säkerhet visa på att inga felaktigheter har begåtts, skriver han i ett sms till Aftonbladet.