Unik granskning av Sveriges livstidsfångar

Uppdaterad 2023-02-14 | Publicerad 2013-03-29

Livstids fängelse är Sveriges strängaste straff.

I dag publicerar Aftonbladet en unik kartläggning över Sveriges livstidsfångar – i en sökbar databas.

– På det här sättet får läsaren full tillgång till ett källmaterial som kommer att ligga till grund för en rad granskningar om svensk kriminalpolitiks mest omdebatterade fråga – livstidsstraffet, säger Jan Helin, Aftonbladets chefredaktör.


 Databas: Här är alla som sitter på livstid i Sverige


I granskningen ingår de 173 livstidsdömda personer som avtjänar sitt straff i Sverige, inklusive ett par undantagfall där personen utlämnats till sitt hemland.

Livstid kan utdömas för en rad brott, men i praktiken handlar det nästan uteslutande om mord. I vissa fall har personer dömts till livstids fängelse för anstiftan till mord.

Läsarna kan se mönster

Fakta om varje livstidsdömd person blir nu sökbar i Aftonbladets databas.

Sammanställt finns uppgifter om när, var och hur brotten som lett till livstidsdomarna begåtts. Det går även att söka på fångarnas ålder, vilket motiv de hade och vilken relation de hade till offren.

– Den första granskningen som vi nu publicerar handlar om män som mördat kvinnor de haft en relation med. Granskningen visar att livstidsstraffet inte längre används vid sådana brott, säger Jan Helin.

– Granskningen visar ett mönster i hur livstidsdomar används. När källmaterialet nu är helt transparent kan läsaren använda det som referens för vår journalistik, men också se egna mönster i hur livstidsstraffet utvecklats, säger Jan Helin, Aftonbladets chefredaktör.

Granskningar kommer löpande

Underlaget till granskningen är domar och andra dokument från domstolar och kriminalvården. Länkar till artiklar som skrivits om fallen finns också tillgängliga.

Det här är första gången Aftonbladet paketerar innehåll på det här sättet och det är något man ska fortsätta med. Precis som att man kommer att fortsätta syna livstidsstraffet.

– Granskningar utifrån det här materialet kommer att komma löpande. Vi tittar nu på att skapa och paketera databaser i andra ämnen på liknande sätt, säger Jan Helin.

Klicka här för att komma till granskningen!

ANNONS