Vänsterextrema gripna i Köpenhamn

Publicerad 2012-09-19

De misstänks ha planerat attentat mot polisen och andra myndigheter.

I natt grep danska säkerhetspolisen 14 vänsterextremister i Köpenhamn.

På olika adresser runt om i Köpenhamn slog danska säkerhetspolisen, PET, till mot sju kvinnor och sju män från "vänsterextrema miljöer" i natt.

Planerade attenat i natt

I ett pressmeddelande skriver PET att man misstänker att de gripna, som är mellan 16 och 48 år gamla, planerade att under natten begå koordinerade och politiskt motiverade attentat mot bland andra polisen och andra myndigheter.

– Utredningen i det här konkreta fallet har bekräftat för oss att det fortsatt finns grupperingar med kopplingar till de vänsterextrema miljöerna i Danmark som är villiga att begå organiserade attentat och andra former av politiskt motiverad kriminalitet, skriver PET i pressmeddelandet enligt Ekstrabladet.

Polisen är förtegen

I samband med gripandena genomfördes också husrannsakningar. Men PET vill inte säga något mer om utredningen eller vad de gripna ska ha haft för planer.

– Vi ska ha ett möte med PET senare under förmiddagen, men fram till det är det PET som får svara på de frågorna, säger krimchefen Jens Møller på Köpenhamsnpolisen till Ekstrabladet.