Telia säger upp 2 000

Publicerad 2012-10-17

"Det är fruktansvärt"

Telia Soneras vd Lars Nyberg presenterar företagets delårsrapport under en presskonferens på huvudkontoret i Stockholm.

Telia Sonera ska spara två miljarder kronor.

Därför ska 2 000 tjänster bort – men det är oklart hur många som sparkas i Sverige.

– Det här slår ned som en bomb. Ingen är beredd på detta, säger Unionen Teles ordförande Agneta Ahlström.

Kostnaderna växer snabbare än intäkterna, enligt delårsrapporten som presenterades i dag.

Under de närmaste två åren måste Telia Sonera spara två miljarder kronor, därför ska 2 000 av de totalt 29 000 tjänsterna – eller sju procent av koncernens totala personalstyrka – försvinna.

Oklart hur många i Sverige

Företagets vd Lars Nyberg vill inte säga hur många tjänster i Sverige som kommer att beröras, men neddragningarna kommer att drabba anställda i flera länder.

– Vi vet inte ännu var eller när, men det kommer att ske inom de närmsta två åren. Vi kommer att börja förhandla med facken inom de närmsta två månaderna, sa han på en presskonferens på Telia Soneras huvudkontor i Stockholm som hölls under förmiddagen.

Tidigare under morgonen har Nyberg förtydligat att företaget har flest anställda i Sverige.

– Så det är möjligtvis en indikation, men jag vill inte gå in i den spekulationen, sa han till TT.

Unionen Tele är med sina omkring 3 800 medlemmar det största facket på företaget och dess ordförande Agneta Ahlström fick beskedet om neddragningarna i går.

– Det är fruktansvärt. Alla personalneddragningar är en sorg för våra medlemmar och 2 000 är en gigantisk siffra, säger hon till TT.

– Det här slår ned som en bomb. Ingen är beredd på detta. Att vi efter flera år av neddragningar inte kan få lugn och ro, det är tragiskt.

"Man kan inte ta bort mer personal"

Hon vet inte hur stor andel av neddragningarna som rör anställda i Sverige. Företagets argument om att man behöver dra ned på kostnaderna köper hon inte.

– Man kan inte ta bort mer personal. Det finns inget mer att ta av. Medlemmarna är redan så effektiva som det går att vara.

Magnus Brattström, ordförande för Sekos klubb på Telia Sonera med runt 2 500 medlemmar, blir också förtvivlad över beskedet.

– Jag tycker att det är hål i huvudet att slänga ur sig att 2 000 personer ska bort. Det är bara brandkårsutryckningar hela tiden. Jag saknar en framtidsstrategi, säger han.

I delårsrapporten står att även om Eurasien visar fortsatt tvåsiffrig tillväxt så mattas tjänsteintäkter på många av markanderna inom "Mobilitetstjänster" av.

– Vi måste vända denna trend. Därför har vi lagt ned mycket tid att analysera vår verksamhet på djupet de senaste månaderna. Vår ambition är att fundamentalt ändra vårt arbetssätt, skriver Lars Nyberg i rapporten.

– Vi måste också skynda på införandet av en ny hållbar affärsmodell för att upprätthålla våra intäkter och hantera de tilltagande utmaningar som branschen står inför.

Telialedningen med vd Lars Nyberg i spetsen räknar med en oförändrad prognos för 2012. Det innebär att omsättningen i lokala valutor och exklusive förvärv väntas bli i spannet 0–1 procent.

Försvarstal om Uzbekistan och Nepal

Telia Soneras presskonferensen inleddes klockan 9.30 med att Lars Nyberg, som lovat avgå om allvarliga mutanklagelserna i Uzbekistan visar sig stämma, höll ett knappt tio minuter långt försvarstal om företagets "otroligt framgångsrika" affärer med Uzbekistan och Nepal.

– Jag vill klargöra att det är nolltolerans mot korruption och mutor inom Telia Sonera. Telia Sonera har inte mutat någon. Telia Sonera har inte deltagit i pengatvätt.

Nyberg framhöll att utbyggd telekommunikation främjar demokrati.

– Det räcker med att titta på den arabiska våren för att vem som helst ska förstå det. Vår närvaro i Centralasien främjar demokrati och mänskliga rättigheter.

Utöver det ville han inte säga sig mer.

– Jag kommer inte göra fler uttalanden eller svara på fler frågor om detta. Det pågår två utredningar i fallet.