Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Carl Philip räddar liv

Uppdaterad 2012-04-12 | Publicerad 2012-04-05

Här får prins Carl Philip lära sig att rädda livet på en nyfödd bebis.

– Det är realistiskt - även om det är en docka, säger prinsen.

Varje år föds cirka 10 000 barn i Sverige som behöver sjukhusvård. Hälften är för tidigt födda.

I egenskap av beskyddare för Lilla barnets fond besökte prins Carl Philip i går neonatalavdelningen på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset i Stockholm.

Prinsen skulle få lära sig hur man räddar livet på ett nyfött svårt sjukt barn som slutat andas.

Lyssnade på hjärtslagen

Det var stor dramatik när sjukvårdspersonalen praktiserade livräddning på en naturtrogen bebisdocka. Dockan styrs via en dator - kan andas, blöda och har ett bultande hjärta. Prinsen fick pröva på att intubera och lyssna på hjärtslagen.

Varför har prinsen valt att engagera sig för sjuka, nyfödda spädbarn?

– Sverige är långt framme när det gäller neonatalforskningen, men det finns otroligt mycket mer kvar att göra, säger Carl Philip.

Han fick även träffa Anna Olofsson, 31, och Marek Smaus, 34, och deras två döttrar, som båda föddes för tidigt, svårt sjuka.  Prinsen hade med sig presenter. Och Agnes, 3, blev förtjust i älgen, så Ester, fyra månader, fick hunden.

– Det blir roliga minnen för dem, säger Anna Olofsson.

Hon drabbades av havandeskapsförgiftning under båda graviditeterna och båda döttrarna förlöstes därför med akut snitt - Agnes redan i vecka 27.

Agnes vägde bara 643 gram och ingen trodde att hon skulle överleva. Hon hade flera hjärtfel, åderbråck i halsen, för högt tryck i lungorna och saknade venen till levern.

'Kamp för överlevnad'

Läkarna stod villrådiga. De skickade ut röntgenbilderna över hela världen - och fick napp av en professor i Vatikanstaten i Rom. Han transplanterade sedan en halsven till levern på Agnes.

– Hela första året var en kamp för att hon skulle överleva.

I december föddes Ester, en månad för tidigt. Syremättnaden i blodet var för låg och trycket i lungorna för högt.

– Att Agnes överlevt är ett mirakel. Det är tack vare att sjukvården för nyfödda förbättrats som Agnes och Ester har överlevt, säger Anna Olofsson.