Myndighet vill förbjuda omstridd kemikalie

Publicerad 2012-06-29

Kemikalieinspektionen föreslår att regeringen förbjuder ämnet bisfenol A i kvitton.

Ämnet är omdiskuterat och myndigheten ser faror om framför allt gravida, ammande kvinnor och små barn utsätts för kemikalien.

Det är flera år sedan som farligheten hos kemikalien bisfenol A upptäcktes. Sedan dess har EU förbjudit försäljningen av nappflaskor som innehåller ämnet. Men det finns även i många kvitton och biljetter.

Hur farligt det är har Kemikalieinspektionen utrett på uppdrag av regeringen.

– Vår riskbedömning visar att det är motiverat med ett nationellt förbud. Det gäller framför allt gravida, ammande kvinnor och hur kemikalien via dem kan överföras till ofödda och små barn, säger Sten-Åke Svensson, Kemikalieinspektionen.

Används i konserver

Bisfenol A används som råvara när polykarbonatplaster och epoxyplaster ska tillverkas. Dessa används sedan i bland annat skyddslack inuti konservburkar och DVD-skivor.

En del används även till tillverkning av termopapper som används till en del kvitton och biljetter.

– Kunskapsläget när det gäller bisfenol A är osäkert och vår bedömning vilar på få studier. I och med att det kan vara en risk för barn kan vi tillämpa försiktighetsprincipen för att skydda ofödda och små barn, säger Sten-Åke Svensson.

De resultat som Kemikalieinspektionen lutar sig mot är djurförök som har visat att nervsystemet kan ta skada.

– Man har sett en förändring i utveckling av neurlogiska funktioner, exakt vad det skulle kunna leda till är svårt att säga.

Konsumenter får fråga

Vad det innebär för konsumenter, som ofta tar i kvitton, är också osäkert.

– Vill man vara försiktig och är gravid ska man försöka undvika kontakten med sådana kvitton.

Det är inte alltid lätt att känna igen kvitton som kan innehålla bisfenol A. Sten-Åke Svensson tycker att konsumenter ska ställa frågan när man får ett kvitto.

– Det är svårt för en konsument att veta, jag tycker att man ska ställa frågan till butiken, säger han.

Glädje för handeln

För anställda i handeln kan förslaget, om det går igenom, innebära färre gifter. Något som Handelsanställdas förbund välkomnar.

– Vi är glada i dag över att man lämnar förslaget. Ända sedan larmrapporterna kom för två år sedan som så har vi kämpat för att uppmärksamma det, säger Martine Syrjänen Stålberg, arbetsmiljöombudsman på Handels.

Kemikalieinspektionens rapport har överlämnats till regeringen. Tidigast om sex månader kan ett beslut komma.