Nu ska det bli enklare att ”vabba”

Publicerad 2012-02-29

Försäkringskassan vill ändra krångliga regler

Det borde vara enklare att anmäla vård av sjukt barn, tycker Försäkringskassan.

Därför överväger man nu flera regelförenklingar.

Bland annat ska man kunna anmäla vab i efterhand.

Dessutom vill man ta bort det kritiserade vabintyget som förskolorna ska skriva under.

Dan Eliasson, generaldirektör för Försäkringskassan.

– Vi har folk i huset som tittar på förslag hur vab-intyget skulle kunna tas bort utan att vi behöver invänta vad månadsuppgiftsutredningen kommer fram till, säger Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson till Dagens Nyheter.

Två veckor på sig

Försäkringskassan håller just nu på att gå igenom onödigt krångliga regler för att underlätta för stressade barnfamiljer.

Bland annat ska det bli enklare att "vabba", alltså vara hemma för vård av sjukt barn. Försäkringskassan vill slopa kravet på anmälan från första sjukdagen.

Generaldirektör Dan Eliasson uppger till DN att föräldrar eventuellt skulle kunna få upp till 14 dagar på sig från första sjukdagen att anmäla och ansöka om vab.

Två blir ett

Dessutom blir anmälan enklare, enligt de förslag som Försäkringskassan nu internt diskuterar. Idag tvingas föräldrar först göra en anmälan och sedan fylla i en ansökan som skickas hem. De två momenten kan slås ihop till ett litet klick på Försäkringskassans hemsida.

Redan i november förra året sa Dan Eliasson att han vill slopa det så kallade vabintyget som föräldrar måste lämna för underskrift till förskolorna. Då uppgav han att det kunde dröja till nästa årsskifte innan den förändringen kunde gå igenom. Nu undersöker Försäkringskassan om man kan kringgå den statliga utredningen och få igenom förändringen snabbare.

Förenklad jämställdhetsbonus

Dessutom ändras de krångliga reglerna kring jämställdhetsbonusen på grund av hård kritik. Jämställdhetsbonusen har helt enkelt inte gett önskad effekt. I dag är sista dagen att skicka in ansökan enligt de gamla reglerna. Framöver behöver man inte ansöka själv om jämställdhetsbonus. Utbetalningen kommer istället skötas automatiskt månadsvis av Försäkringskassan. Pengarna går då till båda föräldrarna, istället för som ett skatteavdrag till den ena föräldern.