Forskare: Ett glas vin om dagen kan vara bra för hjärnan

Uppdaterad 2018-02-10 | Publicerad 2018-02-07

Måttligt alkoholintag kan ha positiva effekter på hjärnan. Det visar en ny studie av forskare vid amerikanska Rochester University, skriver amerikanska nyhetskanalen CNCB.

I en ny studie av forskade vid Rochester University har man kommit fram till att ett litet alkoholintag kan förebygga inflammation och toxiner i hjärnan – inklusive de som är kopplade till allvarliga sjukdomar som Alzheimers.

I studien, som har publicerats i den vetenskapliga tidsskriften Scientific Reports, har man fokuserat på hjärnans rengöringsprocess. När möss fick små mängder alkohol, motsvarande två och en halv drink per dag, hade de mindre tendens att ha inflammation i hjärnan och lättare att göra av sig med gifter, än de möss som inte fick alkohol.

”Tidigare studier har visat att ett lågt alkoholintag är förknippat med mindre risk för demens medan ett högt intag av alkohol under flera års tid kan öka risken för försämrad kognitiv hälsa”, säger Maiken Nedergaard, en av forskarna och huvudförfattare till studien.

”Den här studien kanske kan hjälpa oss förstår varför det är så. Specifikt så verkar små doser alkohol förbättra hjärnhälsan”.

Hjärnan ska må bra av vin menar forskarna.

”Drick med måtta”

Det här är inte den första studien som visar hälsofördelar som är förknippade med lågt intag av alkohol. Till exempel visade en studie från 2017 som publicerades i den medicinska tidsskriften BMJ, att måttligt drickande även kan minsta risken för vissa hjärtsjukdomar.

Men det finns andra bättre vägar att gå än att dricka alkohol om man vill förbättra sin hälsa, menar forskarna. En annan studie från Rochester University visar att sömn och träning är bra för hjärnan.

Att det finns forskning som visar att alkohol kan ha sina hälsofördelar betyder inte att man ska dricka det, utan snarare att om man dricker alkohol så ska man dricka det med måtta. Med detta menas cirka en glas vin för kvinnor, och två max två glas vin för män, per dag, enligt forskarna. Att dricka mer kan höja risken för bland annat högt blodtryck, stroke och bröstcancer, skriver CNBC.

Följ ämnen i artikeln