Kartellkultur i byggbranschen anser Konkurrensverket

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-04-21

STOCKHOLM

Byggbranschen svärtas återigen ner av kartellavslöjanden.

  Konkurrensverkets generaldirektör Ann-Christin Nykvist talar om en oacceptabel kultur i branschen.

  Till sommaren kommer sannolikt en ny lag som gynnar de företag som träder fram. Men det räcker inte, anser Nykvist.

  - Utdömda bötesbelopp måste bli kännbara, säger hon.

Byggbranschen har problem med att få bukt med kartellbildningar. Både stora och små. I några fall som avslöjats den senaste tiden rör det sig om affärer i mångmiljonklassen. I andra mindre - som i fallet med en golventreprenad i Stockholm som avslöjades i fredags - handlar det om förhållandevis små belopp.

  De stora vinsterna gör att företagen fortsätter trots risk för upptäckt och risk att få betala dyra böter, tror Ann-Christin Nykvist.

  - Byggbranschen har uppenbarligen problem med en tradition eller kultur när det gäller samarbete, som leder till att vi får den här typ av företeelser. De är inte acceptabla och sker på konsumenternas bekostnad, säger hon.

  Även från branschens håll är fördömandet hårt.

  - Det är helt oacceptabelt och det vet alla aktörer, säger Sveriges Byggindustriers vd Bo Antoni, som dock inte vill gå så långt som att kalla det en kultur.

  - De allra flesta sköter sig och följer de regler som finns. Men som i allt annat förkommer några som går utanför, säger han.

Golvbranschen

  Senaste avslöjandet gäller byggföretaget Skanska som vid en upphandling till en ombyggnation av en kontorsfastighet i Stockholm fattat misstankar om att det förekommer otillåten kartellverksamhet mellan företag i golvbranschen. En affär på fem miljoner kronor var nära att gå till en grupp företag som av Skanskaanställda fått hemlig information om priser i upphandlingsskedet. Skanska kommer under veckan att lämna in en anmälan till Konkurrensverket.

  Konkurrensverket har fullt upp med utredningar kring kartellbildning i byggbranschen. De handlar om plaströr och ventilationer men mest omfattande är utredningen kring den så kallade asfaltskartellen. NCC-koncernen riskerar miljontals kronor i böter efter erkännande om luftfakturor, mutor och på förhand uppgjorda avtal. Även Skanska och PEAB och flera andra ingår i den utredning som konkurrensverket räknar med att vara slutförd i höst.

Ny lag

  Från den 1 juli ska företag som skvallrar om en kartell slippa hela straffavgiften. Även företag som senare samarbetar ska kunna få nedsatt avgift och den som lämnar uppgifter till Konkurrensverket ska skyddas av sekretess. Beslut om de nya reglerna ska fattas av riksdagen före sommaren. Bötesbelopp för konkurrensbrott kan maximalt uppgå till tio procent av ett företags omsättning. Men så höga belopp har aldrig utdömts.

  Ann-Christin Nykvist välkomnar den föreslagna lagen.

  - Den är värdefull på så vis att den får företagen att komma på bättre tankar och ger dem ekonomiska motiv. Men när vi driver fallen till domstol så måste det resultera i kännbara böter, säger hon.

Misstankar om kartellbildning

Varg Gyllander/TT

ANNONS