De räddar liv på Kos

Publicerad 2016-01-21

Elsa Helg och Karolina Jacobsson räddar liv på Kos genom Human to Human.

Många volontärer har lämnat Grekland och flyktingströmmen börjar minska. Men på Kos sliter volontärerna på Human to human varje natt för att rädda liv på de som fortfarande tar sig över Medelhavet.

"Det är fint att se hur lite hjälp gör stor skillnad".

Under 2015 är det många som känt att de velat göra något för att hjälpa de flyktingar som i knappt sjödugliga båtar anlänt till Europas gränser – och många har hjälpt och gjort stor skillnad. Men när flera organisationer nu har åkt hem är det några få som stannar kvar – en volontärgrupp som gjort det är Human to human på Kos.

– Det här är min andra resa till Kos och vi planerar att stanna här i ungefär en månad, berättar Elsa Helg.

Spanar på båtar nattetid

När Aftonbladet når henne har hon klivit av ett nattskift där de åkt runt stränderna på Kos för att försöka hjälpa till när båtarna anlänt. Tillsammans med Karolina Jacobsson, som är nere för tredje gången, är de några av Human to humans volontärer. Det är en grupp frivilliga från olika delar av världen som slutit samman för att handgripligen rädda liv i Grekland. Den här gången har de varit på plats sedan i lördags och främst nattetid, och i samarbete med FN:s flyktingorgan UNHCR, har de åkt runt mellan klockan 22 på kvällen och 11 på morgonen för att spana efter båtar – något som inte är helt enkelt.

– Det är jättemörkt, man ser nästan ingenting och båtarna har oftast inga lampor. Så vi åker runt i en bil mellan de olika stränderna för att möta upp flyktingarna så snart vi får syn på dem, säger Elsa Helg.

Flyr trots storm, åska och stora vågor

De som når stranden är ofta blöta och frusna, så allra först får de filtar och något litet att äta och dricka innan UNHCR hämtar upp dem och skjutsar dem till hamnen där de får torra kläder och sedan möjlighet att sova på ett av två hotell som håller öppet för dem.

– Ofta kommer de i korta shorts och utan skor – och det är kallt här. Just nu blir det kanske 10 grader på dagarna och ännu kallare på nätterna. Dessutom har det stormat mycket de senaste dygnen, åskat och varit stora vågor. Lastfartygen har inte vågat sig ut hamnen men trots det riskerar människor sina liv för att ta sig över i små gummibåtar – och några lyckas.

214 personer till Kos – igår

Flyktingströmmen har visserligen minskat men under gårdagen anlände 214 personer, mestadels barnfamiljer, till Kos stränder - och det är en liten ö i jämförelse med Lesbos. Elsa Helg berättar att hon tycker det är som svårast när det är små barn inblandade.

– Barnen är ofta väldigt skärrade efter båtturen och man ser hur föräldrarna också är rädda men att de försöker hålla humöret uppe inför barnen. Men det är även fint att se hur lite hjälp gör stor skillnad. I går skjutsade jag en pappa från Syrien till ett ställe där de kan få mat och han sa att han förlorat allt hopp tills han kom hit till Grekland och träffade oss volontärer. Då vände det.

"Jobbigast att komma hem"

Efter att hon arbetat med flyktingar både i Grekland och på flyktingförläggningar i Sverige säger Elsa Helg att många står inför två val: antingen stannar de kvar och riskerar livet eller så flyr de och riskerar livet.

– Väljer de att fly, särskilt till Europa, så är det möjligt att hjälpa dem. Då vill jag kunna göra det.

Det svåra för henne är dock inte nu på plats i Grekland – det är att komma hem.

– Det jobbigaste är att försöka acceptera sin egen vardag igen. Varje gång jag ska köpa nya skor eller en ny jacka så tänker jag till. De här upplevelserna har gett mig ett nytt perspektiv på livet och på samhället i stort. Jag är så tacksam över att det går att ha ett så pass bra liv som vi har i trygga Sverige.